Rode of groene nakomelingen?

09-10-2017
Nieuws, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Dat is nu dé hamvraag voor de vijf door Bomenwacht Nederland geadopteerde rode beuken in Park Zypendaal in Arnhem.

“Voor het eerst sinds lange tijd kiemen de beukennootjes onder de bomen. En die zaailingen zijn rood én groen. Nooit eerder hebben we zaailingen gezien. Waarom niet? Gewoonweg omdat de grond onder de beukengroep altijd werd gemaaid en té verdicht was, de beukennootjes hadden geen schijn van kans. Voordat ze überhaupt konden ontkiemen werd het gevallen blad én dus ook de beukennootjes opgeruimd. Dankzij het aanpassen van de omstandigheden rond de bomen is de toekomst van de beukengroep verbeterd. De aanwezigheid van zaailingen is hiervan hét bewijs”, vertelt Simen Brunia, adviseur bomen.

Rood of groen, hoe zit dat nou?

“Tegenwoordig heb je échte rode beuken met haast zwarte bladeren, cultuurvariëteiten die kleurvast zijn. Toen deze beukengroep werd aangeplant, zo rond 1900, bestonden die kweektechnieken nog niet. Een rode beuk was toen nog geen échte rode beuk. En dat zien we nu terug in de zaailingen die rood én groen zijn.”

Bomenwacht Nederland heeft de bijzondere beukengroep in 2015 geadopteerd. De bomen staan iPark Zypendaal, op het grasveld vlakbij Huis Zypendaal. Een park en een huis met een rijke historie. In het park staan veel imposante bomen zoals de beukengroep. Gemeente Arnhem kon wel wat specialistische kennis gebruiken als het gaat om het beheer van monumentale bomen die door intensief gebruik van de omgeving onder druk staan. Die kennis, die heeft Bomenwacht Nederland in huis. Zo besloot Bomenwacht Nederland om de beukengroep voor drie jaar te adopteren. Startend met een boomtechnisch onderzoek om de conditie, de kwaliteit maar ook de groeiplaats in beeld te brengen. Met de resultaten van het onderzoek werden de omstandigheden rond de bomen verbeterd. Elk jaar checkt een adviseur hoe het met de bomen gaat. 

Betere toekomst tegemoet

In juni bracht Simen weer een bezoek aan de beukengroep en onderzocht de bomen. “De bomen gaan een betere toekomst tegemoet door het aanpassen van de standplaats. Denk aan het openbreken van de verdichte toplaag. Er kan weer zuurstof toetreden in de bomen. Ook kan het regenwater weer de grond in trekken, in plaats van als een grote plas rondom de bomen te blijven staan. Met het plaatsen van een hekwerk rond de kroonprojectie is de druk op de ondergrond door recreatie en machines afgenomen. En de natuurlijke kringloop is hersteld. Het afgevallen blad van vorig najaar ligt er nog. Juist dit blad heeft veel voedingsstoffen, die erg belangrijk zijn voor het voortbestaan van deze oude beuken.” De beukengroep maakt het goed. Maar willen we dit zeker weten dan kunnen de aanwezigheid van bepaalde paddenstoelen onder de boomkronen, de good guys (ofwel mycorrhiza’s) van de schimmels zeg maar, een extra aanwijzing zijn. In de herfst gaat Simen zeker nog eens terug, op zoek naar deze samenwerkers, de paddenstoelen die een boom nodig heeft om zich (weer) helemaal top te voelen.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.