Bomenbeheer anno 2015: een trucje, een appje of…?

10-01-2015
Visie
Geschreven door Gerbrand van de Weerd

We kennen ze allemaal wel: NU.nl, Flitsmeister, Gmail, Dropbox, WhatsApp, Facebook, MijnKPN, de ABN AMRO app voor internetbankieren… en ga zo maar door. Stuk voor stuk hele mooie, krachtige appjes en tooltjes die het dagelijks leven simpeler, prettiger en eenvoudiger maken. Nu ja… eenvoudiger?

Wat als ik nu net dat ene wachtwoord vergeet? Als ik een bestand wil delen met iemand die geen Dropbox heeft? Als ik wil communiceren met dat ene belangrijke teamlid dat geen WhatsApp gebruikt maar Facebook Messenger?

Het probleem is duidelijk: al die verschillende apps leiden tot verregaande fragmentatie. En juist door die fragmentatie blijkt dat ene mooie appje toch niet zo handig te zijn als je eerst dacht.

Dit probleem zien we ook terug in het beheer van de openbare ruimte, of nog specifieker: in het beheer van onze bomen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer specialismen ontstaan. Er is een specialist die contracten en bestekken opstelt, iemand die de inkoopprocedures bewaakt, iemand die beleid maakt – en óók nog eens iemand die goed is in het beheer.

En voor elk van deze specialismen zijn er trucjes en appjes gekomen. Mooie, krachtige instrumenten om zaken eenvoudiger te maken. Ieder maakt er gebruik van, op zijn eigen, afgebakende terrein. Alleen… de wérkelijkheid is niet zo scherp afgebakend als al die terreintjes…

Fragmentatie alom, dat is duidelijk. Maar hoe zorgt u nu als bomenbeheerder of beleidsmaker dat al die trucjes en appjes toch optimaal voor u aan het werk gaan?

Het nieuwe toverwoord in onze gefragmenteerde samenleving is ‘verbinden’. Verbindingen leggen tussen instrumenten, mensen en afdelingen, zodat er één geheel ontstaat. Een netwerk waarin iedereen gezamenlijk werkt aan de gestelde doelen: krachtig beleid, systematisch beheer, een bomenbestand dat veilig én op beeld is.

Ook Bomenwacht Nederland doet niets anders dan ‘verbinden’. Dat blijkt alleen al uit de artikelen die u op onze website tegenkomt, zoals de reeks over de beheerinspanningen in Loon op Zand. Wij menen dat ons programma Strategisch Bomenbeheer® niet zomaar een trucje of een appje is, maar juist een krachtige methodiek die gericht is op het ‘verbinden’. Taken, rollen en instrumenten worden samengesmeed tot één overzichtelijk geheel.

Fragmentatie? Daar moesten we maar ’ns afscheid van nemen. Graag zijn wij de ‘verbindende factor’ in uw bomenbeheer.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.