Bomenwachter in de spotlight: Adviseur GIS en Databeheer Esgo Kuiper

17-08-2021
Databeheer, GRIB, Over Bomenwacht
Geschreven door Melissa Weurman

Vandaag is Esgo aan het werk voor het waterschap. “Ik ben een script aan het testen om de databases bij Bomenwacht en het waterschap te synchroniseren. Zowel bij Bomenwacht als bij het waterschap worden wijzigingen in de boomgegevens doorgevoerd. Het is een boel gedoe en handmatig werk om die data gelijk te krijgen. Ik laat het script wijzigingen voorstellen die ik nu nog handmatig doorvoer, om te testen of het doet wat het moet doen, maar het is straks de bedoeling dat het automatisch gaat.” Dat is precies wat Esgo leuk vindt: dingen uitzoeken, problemen oplossen.  

Esgo heeft een achtergrond in bos- en natuurbeheer en landschapsgeschiedenis. Ten tijde van zijn afstuderen was er weinig werk in het vakgebied, maar wel in GIS. En dat beviel. Na een paar GIS-klussen kwam hij bij Bomenwacht terecht en bleef daar plakken: “Bij Bomenwacht heeft het GIS-werk ook die groene link. Dat vind ik een mooie combi. Het helpt ook dat ik inhoudelijk wel wat over bomen weet, al zie ik tijdens het werk maar weinig bomen in het wild!”

Digitale bomen

Anders dan veel collega’s werkt Esgo vooral op kantoor. Data beter en sneller verwerken, dat is waar hij zich mee bezig houdt. “Ik gebruik verschillende programma’s. Met GeoVisia, de (online) beheeromgeving waar wijzelf en veel gemeenten mee werken, kan ik lezen en schrijven. Net als met de procestool GRIB, een product van Bomenwacht om het planmatig onderhoud aan bomen vorm te geven. Verder werk ik veel met FME, een datamanipulatieprogramma waarmee ik de data kan bevragen en veranderen, het ziet eruit als een stroomdiagram. En Q-GIS gebruik ik om overzichtelijke kaartjes te maken voor rapportages en bijvoorbeeld de aanvraag van kapvergunningen.”

Goed op de kaart

Het soort vragen waar klanten mee komen? “Voor een aantal klanten die onze procestool GRIB gebruiken, beheer ik de database: ik hou de tabellen netjes en voer wijzigingen in bulk door. Het is niet het meest spannende werk, maar het klantcontact vind ik leuk. Verder zorg ik dat voor de inspecties en uitvoering van projecten alles in de beheeromgeving klaarstaat. Ik richt GeoVisia in, zorg dat alles goed op kaart staat. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig voor de gemeente Rotterdam die binnenkort op grote schaal bomen gaat inboeten. Een wat complexer project buiten het gangbare beheer. Ik stel daarvoor een specifiek bomenpaspoort op, ik definieer de rekenregels voor de waarden die met elkaar samenhangen: die worden automatisch ingevuld, of er worden alleen de relevante keuze-opties geboden. Dat scheelt veel werk én veel fouten in het veld.

Het leukste aan het werk? “Dat is toch het contact met klanten. En dan vooral als het om een wat complexere vraag gaat. Het doorvragen, het filteren wat ze nou écht bedoelen, het uitzoekwerk. En dan natuurlijk het opleveren van een mooi product op maat: een specifiek paspoort, een speciale legenda, een inzichtelijke kaart, een slim script. Daar krijg ik energie van!”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.