De successen van Lingewaards dreamteam

29-10-2019
Opdrachtgevers, Over Bomenwacht, Strategisch Bomenbeheer
Geschreven door Josien Hissink

Vanuit Bomenwacht Nederland wordt Tom Corton, Accountmanager, gedetacheerd bij gemeente Lingewaard. Zijn taak: Strategisch Bomenbeheer in de organisatie inbedden, evenals de procestool GRIB. In feite is het verandermanagement. Tom neemt aan de hand van opleidingen en cursussen de medewerkers van de gemeente mee naar de nieuwe situatie. Dit doet hij niet alleen; Tom werkt samen met beleidsambtenaar Rogier Schmitz, groenbeheerder John de Wit en Lucien Adriolo. We spraken met Rogier, John en Tom over de successen en uitdagingen in het groen- en bomenbeheer in gemeente Lingewaard.  Lees hier deel 1 over Lingewaards dreamteam. Hieronder vertellen de mannen over hun successen. 

Groenfonds

Iets waar Rogier bijzonder trots op is, is het Groenfonds. Dit houdt in dat voor iedere gemeentelijke boom de geldelijke waarde wordt gecompenseerd als de boom voor een project moet wijken. “Dit heeft een grote bewustwording veroorzaakt. Men gaat nu veel zorgvuldiger om met groen”, vertelt Rogier, “We gaan niet meer uit van 1 op 1 herplant waarbij een imposante boom vervangen kon worden door een kwekerijboompje, maar van de daadwerkelijke waarde van een boom. Dat bedrag wordt in het groenfonds gestort en alles wat wordt geïnvesteerd in nieuwe bomen, krijgt een ontwikkelaar terug.” Een succesverhaal van deze aanpak is een provinciaal project waarvoor aanvankelijk 298 bomen gekapt moesten worden. “Toen we de bomen liet taxeren bleek de geldelijke waarde 4,5 ton te zijn. De plannen werden herzien en uiteindelijk bleek dat het project ook door kon gaan met het kappen van slechts 28 bomen”, vertelt Rogier met onverhulde trots.

Eikenprocessierups

John ziet de inzet van de gemeente terug in het succesvol bestrijden van de eikenprocessierups. “Hier zijn we al vroeg in het seizoen mee begonnen. Iedere brandhaard is direct verwijderd en zo kregen we nauwelijks klachten.” Het feit dat dankzij Strategisch Bomenbeheer de data op orde was, hielp hier ook bij. “We hadden direct inzichtelijk waar de clusters van eiken zich bevinden en waar we ons dus als eerste op moesten richten”, vertelt John. Voor volgend jaar heeft hij de ambitie om het plaagdier meer op een biologische manier te bestrijden.

Klimaatadaptatie

Zetten we het aantal inwoners af tegen het aantal bomen en vierkante meters groen, dan levert dat de volgende getallen op: 38 vierkante meter groen en 0,46 boom per inwoner. Het buitengebied is open, de bomen staan vooral in de groene dorpskernen. In projecten en bij nieuwbouw wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Handboek Bomen. Zo wordt er altijd een Bomeneffectanalyse uitgevoerd en krijgt een boom voldoende boven- en ondergrondse groeiruimte. Het minimale aantal bomen en vierkante meters groen is lastiger te handhaven als concrete norm. Gelukkig werkt de tijdsgeest mee. “Groen wordt steeds belangrijker”, aldus Rogier. “Denkend aan hittestress en wateroverlast krijgt men het besef: we hebben groen nodig.” Hierdoor worden wijken ingericht met wadi’s bijvoorbeeld. Door de afdeling groenbeheer wordt deze kans aangegrepen om deze plekken groen en ecologisch in te richten. “We zijn momenteel bezig met een test om te kijken welke omstandigheden we moeten creëren voor bloemrijke bermen”, vertelt John. “Onze basis is natte, voedselrijke kleigrond. Het vergt daardoor extra moeite om die ecologisch in te richten, maar hier hopen we een antwoord op te hebben gevonden voordat de volgende contractperiode in gaat.”

Lingewaard, eik, strategisch bomenbeheer, dreamteam
Eén van de bomen die de eeuwen heeft weten te trotseren: de 1000-jarige eik in Doornenburg.

Groenstructuurplan

Gemeente Lingewaard heeft een betrekkelijk jong bomenbestand. Dat komt omdat in de Tweede Wereldoorlog bijna alle bomen zijn verwoest. John kent zijn bomenbestand: “We hebben vooral bomen die nu zo’n 60 jaar oud zijn. Geen imposante oude lanen en weinig monumentale bomen. Er is in het verleden ook vaak gekozen voor essen en daarmee hebben we nu te kampen in het kader van essentaksterfte.” Rogier denkt hardop mee: “Hoe gaan we om met de bomen in de toekomst? Gaan we werken aan boomstructuren, gaan we soorten vervangen?” Het huidige groenstructuurplan is toe aan een update en het juiste moment komt eraan. Dat zal gebeuren als de gemeente gaat werken aan een Omgevingsvisie. Integraal zal dan een plan voor de omgeving worden gemaakt en de heren van het groen zullen ervoor zorgen dat de bomen hier ook een prominente rol in krijgen.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.