Educatieproject TreeMark: ‘bomenles’ voor leerlingen uit Woerden

08-02-2022
Duurzaamheid, Kennis en opleiding, Over Bomenwacht
Geschreven door Melissa Weurman

Toen het Woerdense Minkema College 100 jaar bestond, dacht de gemeente Woerden: we geven ze een boom cadeau! Dat past helemaal bij het idee van TreeMark Woerden. Tussen 2020 en 2023 neemt de gemeente namelijk het hele bomenbestand onder handen. Het doel: een duurzaam bomenbestand van gezonde bomen die ook serieus bijdragen aan groene baten voor klimaat en biodiversiteit. Bomen voor de toekomst dus. En wat past daar beter bij dan jonge mensen enthousiast maken over bomen?

 De school vroeg meteen: mogen wij ook zelf meedenken? En omdat Bomenwacht Nederland als kennispartner intensief betrokken is bij TreeMark Woerden, kwam die vraag bij Bomenwacht terecht. Bij Merlijn Boeles, om precies te zijn. Die was meteen enthousiast. “Het leek mij leuk om daar echt wat omheen te organiseren: een educatieproject van meerdere weken waarin de leerlingen kennismaken met allerlei aspecten van bomen.”

In groepjes plannen maken

“Samen met docenten hebben we een onderzoek- en ontwerptraject uitgedacht”, vertelt Merlijn. “Het idee: leerlingen uit de tweede klassen gaan 7 weken lang in kleine groepjes aan de slag. Ieder groepje maakt een plan voor die nieuwe boom. Daarbij moeten ze natuurlijk rekening houden met allerlei aspecten. Welke soort kies je, en waarom? Waar moet hij komen? Hoe zit het met de bodem: grondsoort, voedselrijkdom, grondwater? Wat moet je doen om te zorgen dat die boom het volgende 100-jarige jubileum haalt? Maar ook: wat draagt die boom bij aan klimaatadaptatie, of aan biodiversiteit? En hoe kun je de omgeving van die boom goed inrichten – bijvoorbeeld met een bankje erbij?”

(Bomenexpert Simen Brunia van Bomenbieb gaf als gastdocent de les.)

Les van Bomenwacht

De leerlingen leren dus over allerlei aspecten van bomen: van biodiversiteit tot klimaatadaptatie en van bodemkenmerken tot inrichting van de ruimte. De precieze invulling is verder aan de school, zegt Merlijn, maar Bomenwacht levert graag een bijdrage. “Collega Susanne Driessen, die eerder zelf docent was, heeft in november de aftrap voor de leerlingen op school verzorgd. En collega Lars van der Wal heeft pas in een les laten zien hoe je een grondboring doet, en wat dat zegt over de bodem.”

Laatste woord

Nu zijn de leerlingen bezig met hun plannen. Die mogen ze aan het eind van het traject presenteren. De school doet een voorselectie van 5 ontwerpen, en daaruit kiest Bomenwacht het winnende plan dat verder uitgewerkt wordt. “Wij willen daarin natuurlijk wel het laatste woord hebben,” zegt Merlijn, “en als het nodig is nog het een en ander aanpassen. Maar die boom, die komt er!”

Win-win-win

Bomen voor de toekomst, daar gaat TreeMark over. Educatie maakt daar bij de gemeente Woerden ook deel van uit. “Als je het hebt over de toekomst hoort daar ook bij dat mensen anders en bewuster naar bomen gaan kijken. Dat ze snappen hoe belangrijk een boom is voor de omgeving, maar ook dat je een boom niet zomaar even ergens neerzet”, zegt Merlijn. “Als je écht iets wilt veranderen zijn scholen dé plek om het verschil te maken. Dat maakt dit project zo leuk. Het is echt win-win-win: de docenten zijn enthousiast, voor de gemeente is het interessant. En dat wíj bomen belangrijk vinden en dat graag uitdragen, dat hoeven we natuurlijk niet uit te leggen!”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.