Een dag uit het leven van een boombeheerder

12-12-2018
Bomenbeheer, GRIB, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

Een waterig zonnetje piept tussen de bomen door. Langs de dijk staan karakteristieke Fraxinus excelsior (es), afgewisseld met boerderijen en dijkhuizen. In de verte schieten rookwolken uit de schoorstenen van het Botlekgebied. Welkom in het buitengebied van waterschap Hollandse Delta. Onze collega Arie Lakerveld had een slechtere dag en locatie kunnen uitzoeken om ons mee te nemen in zijn werkdag als boombeheerder van waterschap Hollandse Delta.

Het waterschap Hollandse Delta is een regie-organisatie. Het heeft het onderhoud en beheer van haar bomen, zo’n 50.000 stuks, uitbesteed aan Bomenwacht Nederland. Onze collega’s Arie Lakerveld (Adviseur Beheer) en Koen ’t Hart, (Adviseur Bomen), beheren de bomen van het waterschap alsof het hun eigen bomen zijn. De werkzaamheden zijn divers en lopen uiteen van adviseren over bomen met een ziekte of aantasting tot directievoering. Vandaag heeft Arie de pet op van toezichthouder.

Groen of rood?

“Tijdens het bomenoverleg kwam ter sprake dat een termijnstaat van de aannemer nog niet betaald kon worden omdat er op een deel van het gebied nog geen toezicht was geweest. Ik controleer vandaag of de werkzaamheden door de aannemer naar behoren zijn uitgevoerd en of de aannemer dus kan worden uitbetaald”, legt hij uit. Arie maakt hierbij gebruik van GRIB Pocket. Dat is een tool die is ontwikkeld voor het gebruik van GRIB in de praktijk. GRIB is een instrument dat het hele proces rond het bomenbeheer inzichtelijk maakt. Van budget tot planning, alles is in 1 oogopslag helder. En de gegevens worden realtime bijgewerkt. Waarom maakt Arie vandaag gebruik van GRIB Pocket? “Het is compact en gebruiksvriendelijk. Het is voor mijn werk als toezichthouder niet nodig dat ik het hele paspoort van de boom zie. Ik moet alleen steekproefsgewijs kunnen aangeven of de werkzaamheden zijn goed- of afgekeurd.” Dat is dan ook letterlijk wat Arie op zijn toughbook te zien krijgt als hij een boom aanklikt: groen is goedgekeurd, rood is afgekeurd.

Arie Lakerveld, boombeheerder, GRIB

Goed achterlaten

Waar let hij op als toezichthouder? “Deze bomen moesten gesnoeid worden. Ik controleer of de bomen zijn gesnoeid volgens afspraak. Maar ik kom ook tegen dat een inspectie niet goed is uitgevoerd. Ook dit koppel ik terug. Het komt wel eens voor dat ik een boominspecteur terug het veld in stuur om de inspectie over te doen.” Dankzij zijn jarenlange ervaring bij een aannemer weet Arie hoe een aannemer te werk kan gaan en hoe het dus wel maar ook niet hoort. “Soms kom je wel eens tegen dat er nog takken onder bomen liggen of dat het hekwerk kapot is gegaan. In dat geval keur ik de werkzaamheden af. Het goed achterlaten van de omgeving is een onderdeel van de werkzaamheden van een aannemer.”

“Kijk, en deze boom keur ik af. Je ziet hier een plakoksel. Er had veiligheidssnoei uitgevoerd moeten worden. Dat is niet gebeurd. De aannemer mag voor deze boom nog even terugkomen”, besluit Arie. Maar gelukkig zijn de meeste bomen wel goed gesnoeid en worden ze goedgekeurd door Arie.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.