Eerste hulptroepen bij groeiplaatsverbetering

08-07-2021
Nieuws
Geschreven door Chantal de Hoog

Een tijdje geleden zijn we in alle vroegte langs geweest bij onze adoptieboom de Breytenbachplataan in Rotterdam. En we waren niet alleen, we hadden 7,5 kilo aan regenwormen bij ons…  

Weinig bodemleven

Uit het onderzoek dat we in een eerder stadium bij onze adoptieplataan hebben uitgevoerd bleek onder meer dat er weinig bodemleven te vinden is rond de boom. Doordat de boom op een schiereiland staat is het zuurstofgehalte in de bodem ook een aandachtspunt. In de afgelopen maanden hebben we, samen met de gemeente Rotterdam, al diverse acties opgepakt om de groeiplaats van de Breytenbachplataan te verbeteren. Zo is onlangs 270 m2 gras (een 2 cm dikke laag) van de groeiplaats verwijderd om plaats te maken voor 10 centimeter bomengrond met daarop nog zo’n 6 centimeter aan mulch.  

Graafspecialisten

En dan komen dus nu onze regenwormvrienden om de hoek kijken. We hebben 7,5 kilo aan regenwormen meegenomen op een ‘fieldtrip’. We hebben gekozen voor een mix van regenwormsoorten – allemaal specialisten in het losmaken van de bodem, maar wel allemaal op een andere manier. Sommige soorten gaan echt alleen verticaal, andere horizontaal. Sommige gaan diep de bodem in, andere blijven juist net onder het maaiveld actief.  

Luchtiger

We hebben de wormen verspreid op de groeiplaats van de Breytenbachplataan en ze de weg naar beneden gewezen, de bodem in. Na ongeveer een uurtje hadden de meeste wormen zich een weg gebaand door de mulchlaag heen, de bomengrond in, op weg naar de diepere bodemlagen. Daar gaan zij aan de slag om gangen te graven in de bodem, zodat deze letterlijk luchtiger wordt. Ook in de hogere bodemlagen hebben de wormen een mooie taak uit te voeren. Zij eten de mulch en verteren die tot een bruikbare stof voor de boom. Zo leveren ze met elkaar een positieve bijdrage aan de groeiplaats van de plataan.  

Meer weten over ons adoptieproject rond de Breytenbachplataan? Neem contact met ons op, we vertellen er graag meer over.  

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.