En de rode boom werd groen

30-11-2014
Databeheer
Geschreven door Peter van der Lei

Laten we eens een ideale situatie schetsen. We zien een boomverzorger aan het werk. Hij geeft een boom een uitgebreide snoeibeurt, werpt nog een paar laatste blikken, pakt vervolgens zijn toughbook, tikt op het beeldscherm het betreffende boombolletje aan en zet in het gegevensvenster een vinkje: ‘Snoeiwerk uitgevoerd’. Later die dag bekijkt hij op het scherm de overzichtskaart en ziet hij aan de kleuren van de boombolletjes hoe ver hij die dag is gekomen. Intussen, op het gemeentekantoor, zit de bomenbeheerder achter zijn pc naar diezelfde kaart te kijken. Tevreden constateert hij dat de rode bolletjes stuk voor stuk groen zijn geworden – er zit duidelijk voortgang in het snoeiwerk.

Toekomstmuziek? Nee hoor, anno 2015 is dit al de realiteit. Martin Vlot, boomverzorger in hart en nieren, kan erover meepraten. “Tot voor kort kreeg ik altijd papieren tekeningen mee”, vertelt hij. “Daarop was te zien welke bomen er gesnoeid moesten worden. Op zich duidelijk, maar als het regent en waait, zijn zulke tekeningen toch wel erg kwetsbaar. Met een toughbook is het heel anders. Tot nu toe werk ik steeds met het programma GeoVisia, dat gaat allemaal heel makkelijk. Op het scherm schuift de kaart met me mee, ik kan in- of uitzoomen en ik hoef alleen maar het boombolletje aan te tikken om alle boomgegevens in beeld te krijgen.”

Snel door

Bij die boomgegevens staat achter ‘Snoeiwerk uitgevoerd’ een vinkbox. Als Vlot helemaal tevreden is over de snoeibeurt, zet hij een vinkje. Ook kan hij in een speciaal invulveld nog opmerkingen plaatsen over wat hem is opgevallen, bijvoorbeeld een moeilijk te bereiken locatie of een onjuistheid in het snoeibestek. “Of denk aan gebreken in de kroon die tijdens de boomveiligheidscontrole niet te zien waren. Spechtengaten, houtrot, zwakke takaanhechtingen… ik kan het allemaal invullen. Nu nog door het in te typen, maar ik stel me zo voor dat er ook een keuzelijstje achter kan hangen. Dan hoef ik de gebreken alleen maar aan te vinken. En kan ik snel door naar de volgende boom.”

Actie

Door op de kaart in- of uit te zoomen, kan Vlot in één oogopslag zien welke bomen hij al heeft gesnoeid en welke nog aan de beurt zijn. “Handig, met die kleuren. Een rood boombolletje geeft aan dat ik die boom nog niet heb gehad, een groen bolletje laat zien dat ik er al geweest ben. Zo houd ik zicht op de voortgang van de totale snoeiklus.” Nu is Vlot niet de enige die de voortgang in de gaten kan houden. Ook de bomenbeheerder van de gemeente kan meekijken op de kaart, gewoon van achter zijn bureau. En dan is er nog de toezichthouder die namens de gemeente de kwaliteit van het snoeien beoordeelt. Ook hij heeft direct inzicht in de inspanningen van de boomverzorger. “En het mooie is dat alle gebreken die ik in het systeem vastleg, ook meteen zichtbaar zijn voor de beheerder. Die kan dan snel actie ondernemen.”

Toekomst

Ideaal zou het zijn als de beheerder helemaal ‘live’ de voortgang van het snoeiwerk kon volgen. “Technisch moet dat best kunnen, alleen heb ik zelf nog niet zo gewerkt. Op vaste momenten in de week lever ik gewoon mijn gegevens in. Daarna kunnen ze worden ingelezen in het systeem. Zo heeft de beheerder toch snel inzicht in de vorderingen van mijn werk, en natuurlijk in de gebreken die ik bij de bomen heb gesignaleerd.” Vlot denkt dat deze manier van werken absoluut de toekomst heeft. “Alles wat de boomverzorger doet, is meteen zichtbaar en bruikbaar voor anderen. Ook is de besteksadministratie steeds up-to-date en verloopt de financiële afhandeling eenvoudiger. Zo houden we met z’n allen de vaart erin!”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.