Floriade 2022: levende bomencatalogus in wording

14-05-2018
Kwaliteit en regelgeving, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

Growing Green City is het thema van de Floriade 2022 in Almere. En met recht, want we hebben het over een wereldtuinbouwtentoontstelling, de groenste stadswijk in wording én de 26e botanische tuin van Nederland in oprichting. Het groene hart van de Floriade is Het Groene Stad Arboretum, met ruim 1500 verschillende bomen, alfabetisch gerangschikt over meer dan 150 kavels. Een levende catalogus waar je u tegen zegt, en waar boomliefhebbers in 2022 zo veel mogelijk soorten kunnen zien, voelen, ruiken!

“Ik geloof dat alleen al de eerste 18 kavels het geslacht Acer bevatten”, vertelt Jaco Houweling, die namens Bomenwacht Nederland toezicht houdt op het plantwerk. Wat het allemaal nog bijzonderder maakt is dat alle nieuwe bomen geschonken zijn door Nederlandse kwekers. Dat maakt Het Groene Stad Arboretum iets van ons allemaal.

Floriade 2022, Almere, Groene Stad Arboretum, Bomenwacht Nederland
Christiaan Pfeiffer, Marco Wolbers en Jaco Houweling 

De heren Marco Wolbers, Christiaan Pfeiffer en Jaap Smit namens de gemeente Almere en Niek Roozen namens de Floriade B.V. maakten, met een sortimentslijst, een rondje langs de kwekers. En die waren enthousiast. “Wat begon met een aanbod van 3 bomen eindigde er soms mee dat we met 60 bomen weggingen”, vertelt Christiaan Pfeiffer, hoofdontwerper Landschap. Dat enthousiasme is wel te begrijpen. “Het arboretum is een podium voor de kwekers. Zij kunnen laten zien wat ze in huis hebben en wat de mogelijkheden zijn, vertelt Jaco. “Ze konden bijvoorbeeld hun eigen laantje krijgen. Zo komt er bijvoorbeeld een Acer platanoides Mauritz Upright-laantje, vernoemd naar de kweker. En zeg nou zelf, de geelhoutboom (Cladrastis kentukea) die daar staat, dat is toch een prachtige boom? Maar we zien hem maar heel weinig in het stedelijk gebied.” Christiaan vult aan: “Wij laten hier straks aan de hele wereld zien wat een groene stad is en wat er allemaal mogelijk is.”

Meer bomen

De kwekers waren zo enthousiast dat er zelfs meer bomen werden aangeboden dan van tevoren verwacht werd. “Zo staan er straks ook bomen die niet op onze sortimentslijst stonden”, vertelt Christiaan. Juist dat enthousiasme is ook een uitdaging voor het team. “Het Arboretum is een tekentafelplan, maar in de praktijk is het allemaal zo strak niet”, vertelt Christiaan. ”Wij wilden allebei zoveel mogelijk het oorspronkelijke landschap in stand houden. Alle bestaande bomen zijn daarom voorafgaand aan het project geïnventariseerd. Zie je die oude eiken daar, die wilde we absoluut laten staan. Oude zielen geven het project zoveel meer karakter! Hetzelfde geldt voor het glooiende landschap wat je hier ziet, heel anders dan het platte polderlandschap, het doet bijna buitenlands aan. Dat soort elementen moet je koesteren!” Binnen die bestaande situatie moesten de nieuwe bomen ingepast worden. En als het aantal bomen steeds verandert is dat een uitdaging. “Wij waren nog in gesprek met de kwekers en tegelijkertijd werden er al bomen geleverd op het terrein”, vult Marco aan.

Floriade 2022, Almere, Groene Stad Arboretum, Bomenwacht Nederland

En dan is het goed dat Jaco een oogje in het zeil houdt om toe te zien of het plantwerk wel op de juiste manier gebeurt, zodat het recht doet aan de bomen én aan het project. “Groen is hier altijd leidend”, zegt Christiaan. “Je ziet het aan de geplande wegen bijvoorbeeld. Kijk, daar gaat de weg om de boom heen en daar stopt de weg voor een boom. Maar ook die oude kersenboom in de verte. Veel van de kersenbomen die in dit gebied stonden waren aangetast door de runderen, behalve die ene boom daar. En die boom paste precies in het project en staat straks mooi op een hoekpunt.”

Logistiek

Een andere uitdaging is de logistiek. Eind april hebben alle bomen een plek op het terrein. Normaal gesproken is het planten van zo’n 700 bomen binnen een tijdsbestek van een maand niet echt een uitdaging, maar hier is het dat wel. “De bomen komen van ongeveer 30 verschillende kwekers”, zegt Marco. “En die komen niet tegelijk binnen. Een hele uitdaging om dit op een goede manier te managen!”.

Met alleen het planten van de bomen is het arboretum er overigens nog niet. Kwekers hebben allerlei soorten bomen geschonken, verschillend van boomsoort en geslacht, maar ook verschillend in grootte. De komende tijd is het een uitdaging om al die verschillende bomen één geheel, met één zelfde boombeeld, te laten vormen. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel!

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.