GRIB 2.0: inspectiesoftware met focus op de boom

02-11-2021
GRIB, Nieuws
Geschreven door Melissa Weurman

Betrouwbare en complete data, als er iets belangrijk is bij bomenbeheer is het dat wel. Veel gemeenten hebben hun beheeromgeving prima op orde. Maar om inspectiegegevens daar snel, kloppend en compleet in te krijgen, dat is een ander verhaal. Bomenwacht Nederland ontwikkelde GRIB 2.0, een applicatie voor dataregistratie om, in de woorden van Douwe Vermeer, de inspectiegegevens in het veld zo simpel en snel mogelijk uit het hoofd van de boominspecteur in het systeem te krijgen.

Douwe is trots op het resultaat, en dat mag ook wel. Vier jaar is het Team Ontwikkeling er nu mee bezig. Het idee lag er al, maar rijpte in die tijd tot volwaardige softwareproducten. Met de nieuwste GIS-technieken, maar dan helemaal toegespitst op bomen. Ontwikkeld in nauw overleg met mensen uit het veld en uit de markt. Focus op de boom, dat was de belangrijkste wens. Ofwel: geen gedoe met techniek. Zoals Douwe beeldend uitlegt: “Je wilt als inspecteur niet met koude vingers staan te worstelen met je pennetje om een opmerking te typen terwijl je internetverbinding wegvalt. Want  dan kun je zomaar vergeten om nog een rondje om de boom te lopen en dan mis je misschien nét dat zwammetje aan de andere kant van de stam.”

Ontwikkeld vanuit de praktijk

Het zijn hele praktische dingen, gebaseerd op ervaringen in de praktijk, waar in GRIB aan is gedacht. Zo is GRIB de eerste webapplicatie met ook een goede offline-modus (“echt geniaal en een uitkomst in het buitengebied”), inloggen gaat automatisch via Windows (“geen gedoe met vergeten wachtwoorden”), er is een opmerkingenveld met een uitstekende spraakfunctie (“we waren er zelf verbaasd over hoe perfect dat werkt”) en de mogelijkheid om snel even een fotootje te maken (“zegt soms meer dan een lap tekst”). Handig is ook de mogelijkheid om meerdere bomen te selecteren en voor allemaal tegelijk een wijziging door te voeren.

Het lijken maar kleine dingen, maar die functies dragen enorm bij aan de efficiëntie en kwaliteit van de data. Daarbij zit er ook heel veel boominhoudelijke kennis in verwerkt, aan de hand van slimme validaties in het paspoort die gegevens combineren, keuzes beperken en zo foutmarges verkleinen. En daarbij werkt het ook nog eens heel snel. “Het is echt een revolutionair product”, besluit Douwe enthousiast. “We wilden een  interface die zó eenvoudig is dat je er zonder uitleg mee kunt werken. Dus ook iemand met heel veel bomenkennis, maar weinig ervaring met techniek. En vergis je niet: hoe makkelijker het aan de voorkant is, hoe geavanceerder aan de achterkant.”

GRIB 2.0: 3 volwaardige softwareproducten

Inmiddels biedt Bomenwacht Nederland 3 volwaardige softwareproducten die het proces buiten ondersteunen: GRIB Inspectie, GRIB Uitvoering en GRIB Start. De eerste 2 omvatten het reguliere onderhoudsproces; GRIB Start is bedoeld om alles wat daarbuiten valt op te vangen. “In Start kun je een eigen project configureren, met een zelf te bepalen paspoort van 10 velden. Voor de kleine extra dingen, bijvoorbeeld het plaatsen van boompalen”, legt Douwe uit. De producten zijn los te koop of als pakket. Volgend jaar ontwikkelt Bomenwacht Nederland ook GRIB Programmering.

Meer weten?

Douwe licht de mogelijkheden graag aan u toe. Neem dus gerust contact met hem op of kijk voor meer informatie op de website van GRIB.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.