GRIB® geeft regiegemeente Lisse nóg meer regie

08-03-2017
Bomenbeheer, Databeheer, Opdrachtgevers
Geschreven door Gerbrand van de Weerd

“Tijdens de zware storm van afgelopen week waaide er in het buitengebied een boom om. Dat kan natuurlijk gebeuren. Volgens onze beheergegevens had een aantal bomen in het gebied gerooid moeten worden. Maar waren ze ook echt gerooid? Had deze omgewaaide boom er niet meer mogen staan? De toezichthouder kon er geen duidelijk antwoord op geven, óf de bomen waren niet gerooid óf het systeem was niet bijgewerkt. Daar wil je vanaf. Je wilt het niet aan het toeval overlaten. Heel vaak gaat het goed, maar als regiegemeente wil je op elk moment de regie hebben. GRIB®, de procestool van Bomenwacht Nederland, gaat ons daarbij helpen”, vertelt Paul Wolvers, beleidsmedewerker groen van de gemeente Lisse.

Welk beheersysteem er ook wordt gebruikt, het levert altijd veel informatie op. Bruikbare informatie over hoe de bomen ervoor staan en wat er moet gebeuren om ze op kwaliteit te houden. Maar al die informatie kan ook gaan duizelen. Waar te beginnen? Loop je nog op schema? En laten we de kosten niet vergeten! GRIB® vertaalt de data uit het beheersysteem naar heldere informatie en geeft hiermee antwoord op de belangrijke vragen. Wolvers: “Als ik even terugkijk op die storm, met GRIB® hebben wij zulke situaties beter in beeld. Dan hoef ik niet te twijfelen of een boom wel of niet gerooid is. Met de juiste, actuele informatie kan ik beter communiceren met de uitvoering, met de toezichthouders en de aannemers. Ik kan bijvoorbeeld mensen aanspreken op het achterlopen op planning. Dankzij GRIB® houd ik grip op de planning en loop ik niet uit de kosten, zonder in te leveren op kwaliteit.”

omgevallen boom

Kwaliteit én kwantiteit

Naast beheerinformatie biedt GRIB® ook de mogelijkheid om te sturen op kwantiteit. Lisse is een groene gemeente. Ruim 10.000 bomen sieren de openbare ruimte. Een paar jaar geleden heeft de gemeente samen met haar bewoners een boomnorm afgesproken. Tegenover elke twee inwoners staat één boom. “Ook hebben we onze bomen verdeeld in drie categorieën. Voor elke categorie hebben we een percentage afgesproken: we gaan uit van 4 procent waardevolle bomen, 29 procent structuurbomen en 67 procent functionele bomen. Hier houden we ons aan. GRIB® gaat ons die informatie geven om deze afspraken na te komen. Zo kunnen we met deze gegevens dus ook op beleidsniveau sturen”, stelt Wolvers.

Vertrouwen

Een helder en duidelijk overzicht biedt houvast. Het is voor Wolvers één van de redenen om met GRIB® aan de slag te gaan. “Hoe ver zijn we met de snoeironde? Niemand kan mij daar nu een goed antwoord op geven. Het moet uitgezocht worden, dat kost tijd. Mij geeft het onrust want je loopt eigenlijk achter de feiten aan. Natuurlijk is het mensenwerk, daar ben ik mij bewust van. Maar we werken nu met verschillende lijstjes en dat wil je niet. Het is foutgevoelig en bovendien inefficiënt”, geeft Wolvers aan. Met GRIB® is dit verleden tijd. Iedereen werkt in één systeem. De aannemer die werkzaamheden uitvoert, wijzigt ter plaatse op zijn veldcomputer in het programma de status van de boom waar hij net mee klaar is. De beheerder, maar ook bijvoorbeeld de toezichthouder, kan vanachter zijn bureau letterlijk in het programma zien wat er buiten gebeurt.

Ik houd grip op de planning en loop niet uit de kosten, zonder in te leveren op kwaliteit

“Begrijp mij niet verkeerd, we hebben ons bomenbeheer echt al goed op orde. Dat kan ik nog zo mooi vertellen maar als het mij veel tijd kost om de nodige informatie te verzamelen, wek je daar geen vertrouwen mee. GRIB® gaat dat vertrouwen wel geven. Wie er ook wanneer om informatie vraagt, met één druk op de knop heb ik in één à twee A4-tjes inzichtelijk waar we op dat moment staan met ons bomenbeheer. En hiermee kan ik iedereen, de bomenbeheerder maar ook de wethouder, op pad sturen, zo overzichtelijk is het.”

Structuur én overzicht

GRIB® is speciaal ontwikkeld als procestool voor het programma Strategisch Bomenbeheer®. Het is er volledig op afgestemd. Strategisch Bomenbeheer® brengt structuur aan in het bomenbeheer. “Ik had niet echt een stip op de horizon, waar wilde ik naartoe met mijn bomen, dat had ik niet helder. Samen met Bomenwacht hebben we een visie opgesteld. Enerzijds hadden we het bomenbeleidsplan en het bomenbeheerplan. Strategisch Bomenbeheer® sluit heel goed aan bij het beheerplan. Waar staan we, daar hebben we dankzij Strategisch Bomenbeheer® een beter beeld van. Voorheen hadden we veel overlast van bomen die op de verkeerde plek staan, we waren continu brandjes aan het blussen. Dat is verleden tijd”, vertelt Wolvers. En met GRIB® in handen heeft Lisse én structuur in haar bomenbeheer én overzicht als het gaat om tijd, geld en kwaliteit.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.