Groene voornemens

03-02-2021
Nieuws, Over Bomenwacht, Visie
Geschreven door Arianne van Nostrum

Er is natuurlijk bijzonder weinig positiefs te melden over de impact van Corona op onze samenleving. Maar er is één lichtpuntje: door het vele thuiswerken is de CO2-uitstoot als gevolg van (zakelijk) verkeer fors gedaald. In zekere zin kunnen we dus zeggen dat de Coronacrisis ons daar een handje bij heeft geholpen. Natuurlijk werken we het liefst zelf aan CO2-reductie. En dat is ook precies wat we van plan zijn in 2021. Hoe? Daar vertelt Arianne van Nostrum, Adviseur Duurzaamheid bij Bomenwacht Nederland graag meer over.

Een aantal jaren geleden is Bomenwacht Nederland begonnen met het monitoren van de eigen CO2-uitstoot. In 2015 certificeerde Bomenwacht zich op de CO2-prestatieladder, niveau 3. Arianne: ‘We zijn hiermee gestart, omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. Bovendien was het een vraag vanuit onze opdrachtgevers. ’ Arianne voelt zich als een vis in het water als aanjager van de duurzaamheidsactiviteiten van de organisatie. Duurzaamheid zit haar in de genen. ‘Ik vind het fijn om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ook al is die maar klein, elke bijdrage telt. Er ligt mondiaal gezien natuurlijk een enorme klus en het voelt goed dat wij daar als organisatie aan kunnen bijdragen.’

Goed bezig?

Hoe vindt Arianne dat we het tot nu toe doen? ‘Het is mooi om te zien hoeveel draagvlak er is binnen de organisatie. Iedereen vindt het belangrijk en wil meedoen. Verder liggen er gave plannen voor 2021. Wel zie ik dat onze inspanningen zich tot nu toe hebben beperkt tot de eigen organisatie. En dat is natuurlijk een goed begin. Maar het wordt tijd om meer naar buiten te kijken. Wat kunnen wij, als bomenprofessionals, in onze dienstverlening doen om onze opdrachtgevers te ondersteunen bij hun duurzaamheids- en klimaatuitdagingen?’ Over dit vraagstuk buigen de Bomenwachters zich nu volop.

Behoud ecologische waarde bomen

Zo zijn we actief bezig met de uitdaging om de ecologische waarde van bomen zoveel mogelijk te kunnen behouden. Momenteel worden bomen die niet meer bij het bestemmingsplan van de huidige locatie passen, maar die wél een hoge ecologische waarde hebben, vaak gekapt. Dit is zonde! Daarom zijn wij de samenwerking aangegaan met Insert. Samen met Insert staan wij voor het hoogwaardig behoud van de ecologische waarde van bomen. Onze opdrachtgevers kunnen door het aanbieden van deze bomen op Insert marktplaats bijdragen aan het behoud van deze waarde.

2021

‘We hebben qua CO2-reductie behoorlijk ambitieuze doelstellingen geformuleerd. Doelstellingen die nog een stapje verder gaan dan het Parijs-akkoord. Daarvoor hopen we in 2021 flinke stappen te zetten,’ zegt Arianne. ‘Zo zijn we bezig met de uitwerking van het idee om zonnepanelen op het dak van ons kantoor in Linschoten te leggen. Het is dan de bedoeling om met de opbrengst van die zonnepanelen ons elektrische wagenpark van stroom te voorzien. Natuurlijk gaan we ons wagenpark ook verder elektrificeren in het komende jaar, we streven ernaar om over 5 jaar een wagenpark te hebben dat voor 90% elektrisch is. Verder willen we graag een volgende stap zetten op de CO2-prestatieladder dit jaar. We gaan voor 5!’

Meedenken?

Het beste resultaat behalen we door samen te werken. Heeft u dus ideeën waarmee wij onze CO2-footprint nog verder kunnen verkleinen? Of wilt u met ons samenwerken aan een CO2- of duurzaamheidsuitdaging? Neem dan contact met ons op, wij gaan graag het gesprek met u aan!

Andersom geldt dit natuurlijk ook. Heeft u een duurzaamheidsvraagstuk, waarbij bomen een rol spelen? En kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij denken graag met u mee.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.