Hoe is het nu met…

17-08-2017
Nieuws, Onderzoeksmethoden, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

… de markante rode bevrijdingsbeuk die op een prominente plek voor het station van Ermelo staat en waarvan de groeiplaats op advies van Bomenwacht Nederland in oktober 2013 is verbeterd?

De bevrijdingsbeuk is in 1946 aangeplant als herdenkingsboom, ter gelegenheid van de bevrijding van Nederland. Met zijn 15 meter hoogte en 12 meter breedte is het een beeldbepalende boom, de boom is zelfs opgenomen op de gemeentelijke monumentale bomenlijst. Helaas ging met de jaren de conditie van de boom achteruit. Maar dankzij het advies van Bomenwacht Nederland voor groeiplaatsverbeterende maatregelen, staat de boom er weer vitaal bij en heeft hij zijn monumentale uitstraling weer terug. Na bijna vier jaar is het tijd om een kijkje te nemen, want wat is nu concreet het resultaat geweest van de maatregelen?

Groeiplaatsverbeterende maatregelen

De aanwezige bestrating is verwijderd en vervangen door een strooisellaag, die is afgewerkt met bodembedekkers. Daarnaast zijn wortelpijlers geboord om het grondwater gemakkelijker bereikbaar te maken.

Resultaat

Vóór de groeiplaatsverbeterende maatregelen was de groei van de boom zichtbaar gestagneerd. De open kroonrand en de verkrampte groei lieten dit goed zien. “Als we de boom in 2017 bekijken, zien we dat de bladbezetting beduidend is verbeterd. Ook is de scheutlengte in de kroonrand zichtbaar toegenomen, de kroonrand is weer mooi gesloten en lengtegroei is volop zichtbaar. Op de foto’s zijn de verschillen én het resultaat goed te zien”, vertelt Erik Fidder, Adviseur Bomen én inwoner van Ermelo.

Bevrijdingsbeuk, ErmeloBevrijdingsbeuk, Ermelo

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevrijdingsbeuk in 2014                                                    Bevrijdingsbeuk in 2017

De verwachting is dat deze positieve ontwikkelingen doorzetten. De strooisellaag moet wel periodiek aangevuld worden om het bodemleven actief te houden en de kringloop op gang te houden.

Op naar 2046, het jaar waarin de markante bevrijdingsbeuk van Ermelo 100 jaar wordt…

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.