Motiveren, motiveren én nog eens motiveren

20-03-2018
Bestek, Kwaliteit en regelgeving, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

De wereld van de aannemers heeft geen geheimen voor je én aan juridische kennis heb je geen gebrek. Het zijn volgens Cindy Kruidenberg, beleidsmedewerker openbare ruimte in de gemeente Weesp, dé competenties die je in huis moet hebben om een goed (snoei)bestek op te kunnen stellen. En deze competenties ziet ze zeker terug bij Bomenwacht Nederland.

Vakinhoudelijk én juridische kennis

Voor de tweede keer stelt Bomenwacht Nederland het snoeibestek op voor de gemeente. En dat is best een specifieke klus. “Aan vakinhoudelijk kennis geen gebrek binnen onze gemeente, en dat is best bijzonder aangezien wij niet een hele grote gemeente zijn. Op het gebied van het opstellen van bestekken en het aanbesteden ervan beschikt de gemeente ook over de juiste kennis. Alleen een combinatie van deze 2 vakgebieden, daar ontbreekt het aan binnen onze gemeente, binnen veel gemeenten trouwens. Het juridisch wegzetten van informatie, wat je doet in een bestek, is gewoon een vak apart. In een bestek ben je eigenlijk alleen maar aan het motiveren, motiveren en nog eens motiveren wat je doet én dit alles binnen de aanbestedingsregels.” Reden genoeg dus voor gemeente Weesp om de kennis in huis te halen. “Daarnaast moet ook niet onderschat worden dat het opstellen van een bestek veel tijd kost. En dat hebben we gewoonweg niet”, vertelt Kruidenberg.

Cindy Kruidenberg, Weesp, aanbesteding, bestek

Anonieme beoordeling

Het huidige snoeibestek is heel anders dan het vorige bestek. “We hebben veel geleerd en dat zie je terug. Destijds dachten we dat, hoe de werkzaamheden stonden beschreven, het wel zou werken. Maar na verloop van tijd kwamen we in de praktijk erachter dat dit toch niet zo was. Het liep anders dan verwacht.” Wat waren de verwachtingen eigenlijk? “Een goed bestek met heldere werkomschrijvingen leidt tot een goede onderlinge werkrelatie en dat zie je weer terug in de werksfeer én in de uitvoering van de werkzaamheden.” Het huidige bestek is dus qua inhoud maar ook qua aanbestedingsprocedure anders. Een ophanden zijnde fusie van de gemeente beïnvloedde de termijn van het bestek. 2 jaar in plaats van 3 jaar. En die termijn was indirect weer van invloed op de gekozen aanbestedingsprocedure, meervoudig onderhands. Drie partijen werden uitgenodigd. “Wat ik verrassend vond was de anonieme beoordeling. Je kijkt op die manier echt naar de inhoud van het plan van aanpak en je laat je niet leiden door of je de partij wel of niet kent. Daar was ik zelf niet op gekomen”, vertelt Kruidenberg.

Op tijd

Naast inzicht in de wereld van de aannemers én het hebben van juridische kennis is het achter de broek durven zitten van de opdrachtgever ook een belangrijke skill. “De aanbestedingsprocedure is gewoon erg strikt qua termijnen. Het is fijn dat een andere partij dit voor jou in de gaten houdt en ervoor zorgt dat het geregeld is, op tijd!”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.