Neder-Betuwe is betrokken bij haar bomen

09-07-2019
Opdrachtgevers, Over Bomenwacht, Ziekten en aantastingen
Geschreven door Sabine Roelofs

Gemeente Neder-Betuwe profileert zich als het laanboomcentrum van Europa. Het is dan ook niet gek dat de gemiddelde inwoner van de gemeente zich bekommert om de bomen. Waar bomen elders in het land in één adem worden genoemd met emotie, worden bomen hier ook gezien als handelswaar. Logisch, als je je bedenkt dat veel inwoners ‘in de bomen’ zitten. Burgers kijken dan ook anders aan tegen het vellen van de honderden zieke essen in de gemeente dan je gemiddeld zou verwachten.

“Onze inwoners zijn betrokken bij de bomen. Ze zien dat er iets moet gebeuren met de essen, ze zien dat de bomen niet meer veilig zijn. Ik ontvang geen reactie op het feit dat er geveld moet gaan worden, ik ontvang eerder reacties van burgers die ons als gemeente wijzen op het scheefzakken van bomen”, vertelt wethouder Stefan van Someren, verantwoordelijk voor onder andere het beheer van de openbare ruimte.

Boomfeestdag, Neder-Betuwe, beleid, wethouder van Someren
Wethouder Stefan van Someren tijdens Boomfeestdag 2019

Essen in Neder-Betuwe

14.000 bomen sieren de openbare ruimte van gemeente Neder-Betuwe. Dit komt neer op zo’n 0,6 boom per inwoner. Circa 25% van het totale aantal bestaat uit essen. Driekwart van de essen is ziek, aangetast door de essentaksterfte. 2 jaar geleden kwam Ronald van der Velden als groenbeleidsmedewerker en groenbeheerder in dienst. “Het eerste wat mij opviel was het grote aantal essen en ook het grote aantal zieke essen. Het beschikbare budget voor het groenbeheer was onvoldoende om dit zorgpunt goed aan te kunnen pakken. Het hele budget zou opgaan aan de essen. Dit betekent dat je de overige 75% van het bomenbestand gaat verwaarlozen. Ik trok aan de bel voor meer budget.” Het budget werd toegewezen. Hij schakelde Bomenwacht Nederland in. Onze adviseurs inventariseerden de essen en brachten de mate van aantasting in zicht. Ook schreven ze een vervangingsplan.

Het is een meerjarenplan geworden. Waarom? “Je weet niet hoe de ziekte zich ontwikkelt in de komende jaren, maar ook niet bij de afzonderlijke bomen. Daarnaast is het uitgangspunt dat we alleen aangetaste bomen weghalen. Het vervangingsplan levert zinnige informatie over de ziekte op”, vertelt Ronald. Door de jaren heen wordt informatie verzameld over de ontwikkeling van de ziekte, en wordt inzicht verkregen in de bestrijdingsmogelijkheden. Nuttige informatie waar ook de Wageningen University & Research blij mee is.

Vervangen

De essentaksterkte wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Hoe ontwikkelt de ziekte zich? Jaarlijks vindt er een monitoring plaats. Aan de hand van deze gegevens wordt bepaald welke bomen er gerooid worden. Het rooien van de essen gebeurt bloksgewijs. De gemeente maakt gebruik van een integrale werkwijze. Wordt er gewerkt in een wijk of straat, dan gaan ook andere disciplines hier aan de slag. De mate van overlast is hierdoor zo klein mogelijk. En met deze aanpak ontstaat er ook voldoende ruimte voor het aanplanten van nieuwe bomen. In de eerste fase worden 200 essen gerooid.

Meer informatie?

Ronald van der Velden, Adviseur openbaar groen, begraafplaatsen en speelvoorzieningen, gemeente Neder-Betuwe.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.