Omgevingswet, gemeente Dronten bereidt zich voor

08-01-2020
Omgevingswet, Opdrachtgevers, Over Bomenwacht
Geschreven door Josien Hissink

Dat de Omgevingswet in 2021 in werking treedt mag voor de Nederlandse gemeenten geen verrassing meer zijn. Maar dat wil niet zeggen dat alle gemeenten zich hier op dezelfde manier of in hetzelfde tempo op voorbereiden. Bij Bomenwacht Nederland zijn we ons al geruime tijd aan het verdiepen in deze ontwikkeling want die zal ook voor het bomenbeheer gevolgen hebben.

We waren benieuwd hoe gemeenten zich voorbereiden, en dan uiteraard bekeken door de ogen van de boombeheerder. Wordt die actief betrokken, wat verwacht die van het integrale werken onder de Omgevingswet en krijgt een boombeheerder extra tijd of personeel om te kunnen bijdragen aan de nieuwe instrumenten? Dit en meer vroegen we in een landelijke enquête zodat we een benchmark konden opstellen. Als kennispartner op gebied van bomen delen we deze informatie graag met u. We brengen ook graag de kansen voor uw organisatie in beeld in een verdiepende Kennissessie en bieden ondersteuning op maat. De landelijke deelname aan dit onderzoek was 10 procent van de gemeenten.

Deel 2: gemeente Dronten bereidt zich voor 

Gemeente Dronten is één van de respondenten en hier is men volop aan de slag met de voorbereidingen op de Omgevingswet. We spraken Martijn Dijkman, beleidsmedewerker GroenTechnisch Beheer. Hoe ver zijn ze in Dronten? “Er zijn verschillende werkgroepen samengesteld, onder andere voor participatie, voor het digitale stelsel en voor de instrumenten van de Omgevingswet. In die laatste heb ik zitting in verschillende subwerkgroepen en momenteel ligt onze focus op de overgang naar het nieuwe vergunningsstelsel. Het zijn vooral de juristen en de mensen die zich met bestemmingsplannen bezig houden die hierbij aan de lat staan. Ik verwacht een grotere rol voor onze vakinhoudelijke inbreng als we de integrale Omgevingsvisie gaan schrijven.” Hiervoor hebben gemeenten namelijk nog even de tijd, want in de planning van de Omgevingswet zal de visie (pas) per 1 januari 2024 verplicht zijn. Tot die tijd kan met een conceptvisie worden gewerkt.

Toekomstbestendige plannen

De Omgevingsvisie begint niet bij 0. De basis is al aanwezig in de bestaande documenten. Voor bomen en groen heeft Dronten toekomstbestendige plannen, aldus Martijn. “Onze speerpunten zijn duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Deze zaken zijn nu ook uitgewerkt in ons groenbeleid en beheerplannen. Wat hier bijvoorbeeld concreet uit voortgekomen is, is de Drontense bomenlijst met soorten die onder onze lokale omstandigheden goed groeien. Daarnaast betreft het bomen die geselecteerd zijn op het veranderende klimaat en de gewenste biodiversiteit. Wat we de komende tijd gaan doen met ons team, is de kernzaken uit ons beleid en beheerplannen op een rij zetten. Welke zaken zijn belangrijk en willen we terug zien in de integrale Omgevingsvisie? Wellicht is er dan, geïnspireerd door de samenwerking, of door voorbeelden elders in het land, nog ruimte voor aanvulling, dat zal blijken!”

Dronten, Treurwilg, Omgevingswet, Bomenwacht Nederland
Op de Drontense bomenlijst staat bijvoorbeeld ook de treurwilg

Kansen

Het integraal werken, waartoe de Omgevingswet aanzet, wordt door het merendeel van de gemeenten als kans gezien, blijkt uit het benchmarkonderzoek. Voor gemeente Dronten kan Martijn dit ook beamen: “Wij als beleidsmedewerkers en beheerders van bomen en groen, zullen straks nog meer vanaf het begin bij projecten worden betrokken. Nu merken we nog wel eens, dat we te laat aangehaakt raken waardoor er soms letterlijk en figuurlijk te weinig ruimte is voor bomen en groen. Tegenstrijdige belangen komen veel eerder aan het licht, denk maar aan de discussies die ontstaan als het gaat over zonnepanelen en bomen. Aan de ene kant wordt het opwekken van duurzame energie gestimuleerd, aan de andere kant willen we niet dat daarvoor bomen worden gekapt. Het zal veel duidelijkheid geven als dit goed in de visie wordt vastgelegd.” Bomenwacht Nederland zal de input vanuit het bomenbeheer zeker gaan volgen en waar mogelijk voeden met goede voorbeelden.

Over de Omgevingswet

De feiten, die lees je hier. En dan weet je meteen hoe gemeente Lansingerland met de Omgevingswet aan de slag gaat.

Kennissessie

Wilt u aan de slag met de Omgevingswet? Wilt u meer horen over de impact van de wet op uw bomenbeheer? Heeft uw beleid een update nodig en wilt u dat zo opstellen dat het onder de Omgevingswet past? Heeft u vragen over integraal werken? Nodig ons uit voor een Kennissessie waarin we er meer over vertellen en specifiek naar de behoefte in uw organisatie kijken. Lees meer hierover in het informatieblad.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.