Rotterdamse plataan winnaar adoptiewedstrijd

08-02-2019
Nieuws, Opdrachtgevers, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Eén van de monumentale en markante bomen in de binnenstad van Rotterdam wordt de komende 3 jaar geadopteerd door Bomenwacht Nederland. De adoptie heeft een waarde van in totaal zo’n € 15.000,- (verdeeld over 3 jaar). De winnaar, de plataan aan de Westersingel, is gisteren bekend gemaakt tijdens onze relatiedag De Ontmoeting.

Adoptiewedstrijd, Plataan, Westersingel, Rotterdam
Jos van der Vondervoort, adviseur buitenruimte bij gemeente Rotterdam, krijgt de symbolische cheque overhandigd door Gerbrand van der Weerd, Algemeen Directeur van Bomenwacht Nederland. 

Gemeenten maar ook particulieren en bedrijven konden hun boom of boomgroep nomineren voor adoptie. Er zijn 8 inzendingen binnengekomen. Alle inzendingen zijn anoniem beoordeeld door Adviseurs Bomen Stéfan van der Heijden en Simon van der Burg en Accountmanager Tom Corton. “Dankzij de vooraf opgestelde eisen en een uitgebreide beoordelingsmatrix konden we alle inzendingen eerlijk beoordelen. Een van de voorwaarden was bijvoorbeeld dat de boom of boomgroep openbaar toegankelijk moest zijn. Dat was meestal geen probleem. Een andere eis waaraan moest worden voldaan was dat de boom in een onverharde standplaats of in de open grond stond. Bij 5 van de 8 inzendingen was dat niet het geval. Daarmee voldeed het project niet aan de gestelde eisen en bleven er nog 3 inzendingen over”, licht Corton toe.

Winnaar

De plataan, Platanus x hispanica, aan de Westersingel won de adoptiewedstrijd en scoorde op de categorieën monumentaal en beeldbepalendheid en kreeg bovendien extra pluspunten vanwege het cultuurhistorisch verhaal van de boom. “De gemeente Rotterdam is bijzonder verheugd over het winnen van deze adoptiewedstrijd. Stadsbeheer onderhoudt de Breitenbachboom al jaren met veel liefde en vakmanschap. Geweldig dat we de komende 3 jaar nog meer aandacht kennis en kunde in kunnen zetten om hem zo lang mogelijk gezond te houden. Zo kunnen alle Rotterdammers die deze monumentale boom in hun hart hebben gesloten er nog lang van genieten”, reageert Jos van der Vondervoort, adviseur buitenruimte bij gemeente Rotterdam, op het winnen van de wedstrijd.

Hoe het adoptieproject eruit gaat zien moet de komende tijd blijken. “Na een startoverleg en een uitgebreid vooronderzoek moet de uitdaging van deze boom bepaald worden”, licht Van der Heijden toe. Daarna weten we welke specifieke aandacht de boom nodig heeft. De komende 3 jaar volgt Bomenwacht Nederland de boom op de voet en zal hier uitgebreid over communiceren.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.