Rubriek – Van trainee tot boominspecteur deel 2

14-03-2018
Kennis en opleiding, Nieuws, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Ze kregen de nodige theoretische kennis van Reindert van Braak voor hun kiezen, de trainees die deelnamen aan ons leertraject Kweekvijver. Daarna mochten ze die, onder begeleiding van Erik Koppelaar, in de praktijk brengen bij echte projecten. Eind januari kregen 4 trainees het certificaat Kweekvijveropleiding.  De komende tijd volgen we Eric van Empelen en Hanneke de Bruijn in hun werk als boominspecteur.

________________________________________________________________________________

Ruim 25 jaar werkte Eric van Empelen bij een Amerikaans bedrijf in de olie- en gasindustrie, waar hij de laatste 15 jaar leiding gaf aan een team van zo’n 8 medewerkers. Sinds kort werkt hij als boominspecteur. Van fossiele brandstoffen naar het inspecteren van bomen, het is een bijzondere carrièreswitch. Maar ook een heel bewuste!

Eric van Empelen, Kweekvijver, opleiding tot boominspecteur

“De langdurige economische crisis en de daling van de olieprijs; het had een flinke impact op mijn vorige werkgever. Net als op veel andere dienstverleners en toeleveranciers in de offshore-industrie. Het gevolg bleef niet uit: een grote ontslaggolf, die uiteindelijk ook mij trof”, vertelt Eric. “Dat was misschien de directe aanleiding voor mijn switch, maar bij mijn keuze voor bomen speelde ook een persoonlijk inzicht een rol: ik zag steeds beter de gevolgen in van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dus dacht ik al enige tijd: ‘Wat wil ik eigenlijk echt? Waar maakt mijn hart een sprongetje van? Maar ook: hoe kan ik iets terugdoen?’” Bomen, bleek het antwoord op deze vragen te zijn. “Eigenlijk had ik altijd al een passie voor bomen”, zegt Eric. “Toen las ik ook nog bij toeval een artikel over een 50-plusser die, na een heel andere loopbaan, besloot om een opleiding tot European Tree Worker (ETW) te gaan volgen om daarna als allround boomverzorger aan de slag te gaan. Dat verhaal inspireerde mij enorm en ik besloot om zelf ook dit pad verder te gaan verkennen.”

Van ETW naar Kweekvijver

En zo schreef Eric zich op 52-jarige leeftijd in voor de ETW-opleiding. Tijdens de opleiding liep hij een aantal stages om de benodigde werkervaring op te doen. “Ik begon gewoon weer helemaal onderaan”, vertelt hij. “En daar had ik geen moeite mee. Het is een voor mij nieuwe branche, waarin ik door studie en flink aanpakken opnieuw mijn sporen zal moeten verdienen. Dat is logisch, en omdat ik het bomenvak enorm leuk vind doe ik dat graag!” En toen, op een dag, kwam daar het telefoontje van Bomenwacht Nederland. Of Eric geen interesse had in het leertraject Kweekvijver, waarin hij in een korte periode zou worden opgeleid tot boominspecteur. “Dat was wel even schakelen”, vertelt hij. “Ik had een helder plan voor ogen: na het halen van mijn ETW-certificaat zou ik allround boomverzorger worden. Maar ik besloot er uiteindelijk wél voor te gaan. Ik zag het als een unieke kans om bij een gerenommeerd bedrijf als Bomenwacht Nederland mijn kennis en ervaring verder te verdiepen.” Eric onderbrak tijdelijk zijn ETW-opleiding om zich volledig te focusen op het leertraject Kweekvijver. Met succes: hij behaalde eind januari zijn certificaat en heeft ook zijn ETW-opleiding inmiddels weer opgepakt.

Leerzaam!

Hoe hij terugkijkt op het leertraject Kweekvijver? Erics antwoord is resoluut: “Heel leerzaam en leuk, maar ook pittig! Reindert (van Braak) is een prettig en zeer geduldig persoon. Ik realiseer mij goed dat we het hem als groep niet altijd makkelijk hebben gemaakt. We stelden veel vragen, waren positief kritisch, maar altijd omdat we het wilden snappen. Door de inzet van Reindert en Erik (Koppelaar) hebben we geleerd om vanuit diverse invalshoeken het levend wezen ‘boom’ te bekijken.”

Boomadviseur

Met het behalen van het certificaat Kweekvijveropleiding kan hij zich nu boominspecteur noemen. “De kennis en ervaring die ik tijdens mijn ETW- en Kweekvijveropleiding heb vergaard geven mij een stevige basis”, vindt Eric. “Inmiddels heb ik duizenden bomen beoordeeld en een redelijk oog voor hun lichaamstaal ontwikkeld.” Maar daarmee is hij er nog lang niet, vindt hij zelf. “Ik realiseer mij terdege dat ik er nog niet ben – dit is nog maar het begin en er is nog zo veel over en rond bomen te leren!”

Dat doet hij dan ook, onder andere door veel ‘vlieguren’ te maken. Net als Hanneke draait hij op dit moment, naast de ETW-opleiding, projecten bij De Boominspecteurs.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.