Shared-space en bomen?!

03-02-2020
Bomenbeheer, Opdrachtgevers, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

TU Delft is in beweging. Van TU terrein naar een campus. Van een eenzijdig onderwijs- en onderzoeksprogramma naar een mix van studeren, wonen, eten, recreëren en zelfs winkelen. En dat alles in een shared-space principe waarbij auto’s te gast zijn en waar voetgangers, fietsers en hulpdiensten gebruik maken van dezelfde ruimte. Wat betekent dit voor de ongeveer 3.000 aanwezige bomen?

Dat wilde René Hoonhout, teamleider groen binnen TU Delft, ook graag weten. Daarom hebben onze adviseurs bomen naast een reguliere inventarisatie ook een kwaliteitsbeoordeling uitgevoerd. Na een uitgebreide besluitvormingssessie wist René waar hij aan toe was. Nu, maar ook in de toekomst. “Investeren in de toekomst. Dat is wat ik nu kan gaan doen. Met jullie resultaten kan ik goed onderbouwde keuzes maken. We werken tenslotte met gemeenschapsgeld.”

Projectmatig

Het gebied wordt de komende jaren projectmatig aangepakt. De auto verdwijnt van het terrein en een parkachtige structuur verbindt de diverse faculteiten. Overigens, ook de gebouwen komen aan de beurt. En zichtbaarheid is belangrijk, gevels worden open gebroken zodat passanten van buitenaf kunnen zien wat er binnen gebeurt. “Samen met andere disciplines gaan we aan de slag. Want niet alleen de gebouwen stammen nog uit de jaren 60, nee ook de riolering, kabels en leidingen. Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkelingen op de aanwezige bomen. Ik wil het weten, maar ook de projectontwikkelaars zijn geïnteresseerd. Heel logisch.”

René Hoonhout, TU Delft, Bomenwacht Nederland, inventarisatie, kwaliteitsbeoordeling
René Hoonhout, teamleider Groen binnen TU Delft 

Weinig toekomst

Het gehele gebied beslaat nu ongeveer 161 hectare en er staan ongeveer 3.000 bomen. De bomen zijn veelal niet ouder dan 40 jaar. Veel bomen hebben weinig toekomst. “Dat verraste mij wel enigszins. We gaan hier stapsgewijs afscheid van nemen. Ook dit loopt mee in de projectmatige aanpak van het gebied. Een andere uitdaging is de herplant. Voor elke gekapte boom moet er één boom terug geplant gaan worden. Maar waar? Dat is lastig, of eerder een uitdaging. Het is aan de gebiedsontwikkelaars om een goede locatie aan te wijzen. Daarbij rekening houdend met dat het een toekomstbestendige locatie is.”

De komende jaren gaat er veel veranderen op de campus van TU Delft. René merkt ook dat de interesse verandert. “Niet alleen mijn collega’s zijn geïnteresseerd in wat ik doe, nee ook studenten. Steeds vaker krijg ik vragen over de buitenruimte”, vertelt hij enthousiast. En zo wordt de tuinbaas van de campus langzaamaan de tuinbaas van de studenten.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.