Snoeit u uw bomen met een grasmaaier?

25-05-2016
Nieuws, Visie
Geschreven door Gerbrand van de Weerd

Wat een vreemde vraag, zult u denken. Bomen snoei je immers met een zaag en een grasmaaier gebruik je om het gazon strak te houden. Een terechte gedachte. Maar hoe logisch het ook mag zijn, toch horen wij bomenbeheerders deze vraag regelmatig stellen, zij het in een andere verschijningsvorm.

Bomenbeheer is een veelomvattend proces dat op verschillende gebieden specialistische kennis vergt en waarvoor allerlei tools worden ingezet. Zo heb je aan het begin van het proces de boomveiligheidsinspectie; de opgenomen gegevens worden vastgelegd in het beheersysteem. Weer verderop in het proces wordt met behulp van speciale software het bestek opgesteld om de maatregelen te laten uitvoeren die bij de inspectie zijn geadviseerd. Aan het einde van het proces worden de boomgegevens gemuteerd in het beheersysteem en zo ben je feitelijk weer bij het begin.

Ingewikkeld

Best ingewikkeld, om zo’n beheerproces goed aan te sturen. In de dagelijkse praktijk neemt Bomenwacht Nederland de bomenbeheerder daarom graag mee in het programma Strategisch Bomenbeheer®. Dit programma omvat het gehele beheerproces en wordt volledig ondersteund door processoftware die speciaal voor dit doel wordt ontwikkeld. De koppeling tussen het proces en de software maakt het mogelijk om vanuit de boomveiligheidsinspecties snel en eenvoudig te komen tot effectieve veiligheids- en onderhoudsmaatregelen. Kortom: in het hele proces werkt iedereen samen vanuit dezelfde bron, met dezelfde informatie.

Onze processoftware maakt enerzijds gebruik van de boomgegevens uit het beheersysteem. Anderzijds leiden alle processtappen tot dataverzameling, mutaties et cetera. Dergelijke procesgegevens zijn cruciaal in de fase die op dat moment aan de orde is, maar in een later stadium totaal irrelevant. Denk bijvoorbeeld aan een nummer van een deelopdracht. Wanneer de aannemer wil afrekenen is zo’n nummer erg belangrijk, maar over twee jaar is de relevantie verdwenen. Het enige wat er dan nog toe doet, is welke handeling er bij een boom heeft plaatsgevonden.

Overlap

Doordat we voor de aansturing van het bomenbeheer werken met processoftware waarin behalve de procesdata ook de boomgegevens zijn opgenomen, is er relatief veel overlap met de data in het beheersysteem. Bomenbeheerders aan wie wij Strategisch Bomenbeheer® voorleggen, vragen zich dan ook vaak af of zij onze methode in hun beheersysteem kunnen integreren. Waarom zou je twee tools hebben als je het met ééntje af kunt?

Bestekken_Bomenwacht_NederlandToch is dat feitelijk hetzelfde als je afvragen of je een bestek kunt schrijven met het beheersysteem, of – gekscherend – een boom kunt snoeien met een grasmaaier. Waarom zou je met het beheersysteem een bestek willen schrijven als daar speciale programmatuur voor beschikbaar is? Net zo goed geldt dat je het beheerproces niet met je beheersysteem moet willen aansturen. Want wil je samen met alle andere betrokkenen kunnen werken met de (proces- èn boom)gegevens, dan overvraag je het beheersysteem. Voor dat doel is het immers niet gemaakt.

Goede basis

Onze tip is: bewaar in het beheersysteem alleen de essentiële boomgegevens. Dus niet de gegevens die elke dag aan verandering onderhevig kunnen zijn en ook niet de procesgegevens die nu belangrijk zijn maar een fase verder niets meer zeggen. Bewaar in het beheersysteem juist de gegevens die er echt toe doen. Zo voorkom je een log en overvol beheersysteem en creëer je een goede basis waarop andere software, zoals bestekssoftware of processoftware, kan bouwen!

Kortom, laten we de zaken zuiver houden en optimaal gebruik maken van de sterke eigenschappen van de verschillende tools (beheersysteem, procesaansturing, bestekssoftware, et cetera). Willen we al deze aspecten in één systeem opnemen, dan gaat dat ten koste van de sterke punten van de afzonderlijke tools en bovendien gaat de flexibiliteit verloren. Want ja, je kunt met het beheersysteem best een eind komen als je een proces wilt aansturen, en ja, een procestool kun je best inzetten voor het bomenbeheer. Maar op beide vlakken kom je er dan nét niet!

Grip op bomenbeheer

Om ten slotte terug te komen op de vraag waarmee we dit verhaal zijn begonnen: voorkóm dat u met een grasmaaier uw bomen gaat snoeien! Maak gebruik van de grasmaaier voor uw gazon en de zaag voor het snoeien, zoals u het beheersysteem inzet voor de opslag van essentiële boomgegevens en de processoftware om grip te houden op het bomenbeheer – van begin tot eind.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.