Stappenplan Integraal Uitvoeringsprogramma Stadsbomen

16-04-2024
Uitgelicht
Geschreven door Susanne Driessen

Gemeenten kennen grote maatschappelijke opgaven die worden vertaald naar visies en ambities per vakgebied. In het geval van bomen rolt daar een bomenbeleidsplan uit. Om beleid ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, maakt Bomenwacht Nederland het in 10 stappen concreet, tastbaar en toetsbaar. Wij begeleiden u tijdens dit stappenproces om zo toe te werken naar uw stip op de horizon.

Wilt u doelgericht aan de slag met uw bomenbeleidsplan en daadwerkelijk resultaten behalen? Start dan met het Integraal Uitvoeringsprogramma Stadsbomen! Hieronder kunt u ons stappenplan naar aanloop van het uitvoeringsprogramma downloaden. Deze geeft alle stappen en onderdelen weer die op uw pad kunnen komen wanneer u uw beleidsplan tot uitvoering gaat brengen. Wij nemen vervolgens graag contact met u op voor een nadere toelichting van het stappenproces en om u verder te helpen met een succesvol uitvoeringsprogramma!

Download ons stappenplan

  • E-mailadres*


Toelichting Integraal Uitvoeringsprogramma Stadsbomen

Iedere boombeheerder wil als basis veilige, goed onderhouden bomen. Zo past het in een leefomgeving die schoon, heel en veilig is. Maar bomen kunnen zoveel meer betekenen, mits de juiste soort op de juiste plek staat. Denk aan verkoeling, wateropvang, verhogen biodiversiteit en duurzaamheid. Daarnaast is de weerbaarheid tegen ziektes en plagen belangrijk én de bomen moeten zelf ook in het veranderende klimaat kunnen overleven.

Omgevingswet-proof
De maatschappelijke opgaven die hierboven staan genoemd, zien we als speerpunt in gemeentelijke omgevingsvisies en coalitieakkoorden. Daarom willen we het vastleggen in een bomenbeleidsplan dat staat voor kwaliteit van de bomen en van onze leefomgeving. En na woorden ook daden.

We halen direct maar de Omgevingswet aan, waarin de kwaliteit van de fysieke leefomgeving wordt vastgelegd en geregeld. Bomen zijn belangrijk voor de leefomgeving en om ze extra goed te laten bijdragen zijn mensen en middelen nodig. Dankzij de Omgevingswet zien we overkoepelende programma’s met budget en samenwerkingen ontstaan.

Mensen en middelen
U moet kunnen uitleggen waar het budget voor nodig is en wat de resultaten zijn waaraan gewerkt wordt. Wat heeft u nodig?

  1. Inzicht in de bomen, hun functioneren, hun knelpunten en behoeften.
  2. Heldere en haalbare doelstellingen.
  3. Een programma met tijdspad, kosten, inzet en concrete resultaten.

Met zo’n plan kunt u verantwoording afleggen aan uw bestuur, en alle vragen over bomen beantwoorden.

We zijn klaar met de vage ideeën, waarmee we in de uitwerking nog alle kanten op kunnen. We zien dan dat de civieltechnische collega’s en uitvoerders ook echt alle kanten op gaan! We gaan voor een praktisch plan dat zegt waar het op staat.

Geef het beestje een naam
Als boombeheerder heeft u misschien een broertje dood aan bijzondere titels of internationale termen. Maar het is belangrijk om het de taal te spreken van de gemeentelijke Omgevingsvisie. Wij noemen het een Integraal Uitvoeringsprogramma Stadsbomen. Maar het mag ook een Omgevingsprogramma Groen en Bomen heten. Of een Urban Forest Management Plan. Geef het een naam die je gemeenteraad snapt, en die je zelf ook kunt uitspreken.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.