“Strategisch Bomenbeheer geeft duidelijkheid”

05-02-2018
Bomenbeheer, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

“Een driejarige onderhoudscyclus, het was voor mij echt een eye opener”, zegt Arno Linssen, groenbeheerder van de gemeente Peel en Maas over Strategisch Bomenbeheer. “Binnen Peel en Maas werkten we altijd met een zesjarige onderhoudscyclus, maar met een cyclus van 3 jaar kijk je anders naar de boom. Is het echt nodig dat die takken gesnoeid worden? Nu kun je de boom én op beeld houden én minder pijn doen.”

Samen met Pim Hillen is Arno Linssen verantwoordelijk voor het beheer van al het groen in de gemeente. En dat doen ze al heel lang, Linssen werkt al 30 jaar voor de gemeente, Hillen 12 jaar. De bomen, ‘hun’ bomen, die kennen ze op hun duimpje en zo was het bomenbeheer ook georganiseerd. “Wij werkten pragmatisch. Waar waren we vorig jaar ook al weer geweest? En waar gaan we dit jaar aan de slag? Onze werkwijze zat in onze hoofden”, vertelt Hillen. “We hadden behoefte aan een duidelijk plan en een duidelijke visie. Ons beheer kon en moest professioneler. Wij hadden hier ook ideeën over. Maar om dit zelf te organiseren, dat is lastig en daarbij ontbrak het ons aan tijd. Bomenwacht Nederland was voor ons de ideale partij om een professionaliseringsslag te maken”, vult Linssen aan. Het programma Strategisch Bomenbeheer voldoet aan hun behoefte aan structuur, een uniforme werkwijze én een uniform snoeibeeld.

“Ik kan mij, voordat we aan de slag gingen met Strategisch Bomenbeheer, nog een situatie herinneren die voor onduidelijkheid zorgde”, vertelt Linssen. “Ik had een snoeiklus uitgezet en de toezichthouder beoordeelde het werk als onvoldoende. We werkten en beoordeelden allemaal op een andere manier. Dankzij Strategisch Bomenbeheer, en de uitgangspunten van het Handboek Bomen (Norminstituut Bomen), werken we nu allemaal volgens één methode”, vervolgt hij. “Dat geeft duidelijkheid.”

Gemeente Peel en Maas, Strategisch Bomenbeheer
Arno Linssen en Pim Hillen, groenbeheerders van gemeente Peel en Maas. 

Inzicht

Strategisch Bomenbeheer geeft veel inzicht. Een eenduidige werkwijze, dezelfde uitgangspunten (Handboek Bomen) en een goede dataregistratie dragen hieraan bij. “Zwartwit gezegd snoeiden wij net zo lang door totdat het geld op was. We hadden beperkt inzicht in de benodigde budgetten om onze bomen op beeld te krijgen én te houden. Nu hebben we beter inzicht, in de snoeibeelden en dus ook in de kosten. Hoewel kostenbesparing geen reden was om met het programma aan de slag te gaan, zijn de prognoses toch wel erg verrassend”, vertelt Hillen enthousiast. “Zo denken we binnen een paar jaar de totale beheerkosten te kunnen halveren.”

“Tijdens de storm laatst zijn er her en der bomen omgewaaid. Gelukkig waren er geen ernstige schades. Er is ook dikke eik omgegaan. Op de stamvoet zat een dikke paddenstoel, eigenlijk had deze boom allang verwijderd moeten worden. Gelukkig is de boom in het weiland gevallen. Strategisch Bomenbeheer gaat ervoor zorgen dat deze situaties verleden tijd zijn”, vertelt Hillen.

Klachten

Hoeveel klachten komen er jaarlijks binnen over de bomen? Welke klachten komen veel voor? De groenbeheerders weten het niet precies. Niet heel verwonderlijk, want maar weinig gemeenten hebben deze inzichten. Het afhandelen van klachten kost relatief veel geld en tijd. Het verminderen van het aantal klachten zie je dus meteen terug in de budgetten. “We bundelen de klachten wel qua locatie. Maar toch, het is een inefficiënte werkwijze”, vertelt Hillen. “Met een cyclus van 3 jaar verwachten we dat het aantal klachten vermindert. Waarom? Je komt gewoon vaker bij de bomen en hebt daardoor beter inzicht. En als er klachten binnenkomen kun je ook aangeven wanneer je bij de betreffende boom komt. De werkwijze is gewoon duidelijker. Ook naar de burgers toe zorgt Strategisch Bomenbeheer voor veel duidelijkheid.”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.