TreeMark Woerden: in rap tempo naar een bomenbestand voor de toekomst

03-02-2021
Nieuws
Geschreven door Josien Hissink

De gemeente Woerden wil in rap tempo haar bomenbestand verduurzamen: vier jaar hebben ze uitgetrokken voor operatie TreeMark. De gemeentelijke bomen die niet passen in het duurzame toekomstplaatje worden vervangen door bomen die dat wel doen. Ook worden op geschikte plekken nieuwe bomen en bosjes (‘TreeParks’) aangeplant. Het is een flinke operatie, die Bomenwacht Nederland mag invullen.

De gemeente Woerden wil een toekomstgericht bomenbestand: bomen die er over 40, 60 of 100 jaar nog steeds goed bij staan. En die daarbij ook serieus en meetbaar bijdragen aan het stedelijke klimaat en de biodiversiteit. In een paar jaar tijd wordt het volledige bomenarsenaal van de gemeente onder de loep genomen: Bomenwacht Nederland kijkt hoe de bomen erbij staan en wat ze nu bijdragen aan ons klimaat en de leefomgeving, ofwel de groene baten. Vervolgens maken we een meerjarenprogramma: welke bomen blijven staan, welke gaan we vervangen, waar is ruimte voor nieuwe bomen? Ook worden er TreeParks aangeplant: minibosjes op lege plekken.

Communicatie

Ook de communicatie met inwoners hoort bij operatie TreeMark. We betrekken inwoners zo veel mogelijk, ook als het gevoelig ligt. We leggen uit, beantwoorden vragen, verzorgen webinars (of excursies als dit weer kan) en vragen inwoners om mee te denken. Het helpt daarbij dat wij een deskundige partij van buitenaf zijn.

Brede blik op bomen

Vernieuwend is de brede blik op bomen. Het gaat niet alleen om duurzaam beheer – dus of de boom het goed doet – maar ook om de bijdrage die bomen kunnen leveren in de vorm van ecosysteemdiensten; biodiversiteit en klimaatadaptatie. We hebben de gemeente weten te overtuigen om niet te streven naar een bepaald aantal bomen, maar naar een bepaald kroonvolume. Dat is echt vernieuwend. Het telt misschien wat minder makkelijk, maar zegt veel meer over CO2-vastlegging, waterafvang en andere groene baten – want uiteindelijk willen we daar meer van hebben! Er rijdt een scanauto van TreeTracker rond die met Lidar het kroonvolume in kaart brengt.

Duurzaam samenwerken

In de uitvoering werken we samen met twee aannemers. Boomrooierij Weijtmans is gespecialiseerd in snel en efficiënt werken in stedelijk gebied. Vaak zetten ze hierbij grote machines in, waardoor het werk sneller klaar is en met weinig mankracht kan worden uitgevoerd. Op deze manier zijn er minder rijbewegingen nodig. BOOM element bv verzorgt de groeiplaatsinrichting. We werken in alle opzichten zo duurzaam mogelijk. De nieuwe aanplant is ecologisch gekweekt en we plaatsen aarden gietwallen in plaats van kunststof. We maken geen gebruik van een wateralarm; een apparaat met plastic en elektronica dat de vochthuishouding meet. Woerden ligt bij ons om de hoek: we fietsen gewoon even langs!

Meer weten?

Kijk op de website of de Facebookpagina van Treemark Woerden, waar we je digitaal meenemen in deze mooie operatie. Je kunt hier ook vragen stellen, die wij graag beantwoorden!

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.