Rubriek – Van trainee tot boominspecteur

21-02-2018
Kennis en opleiding, Nieuws, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Ze kregen de nodige theoretische kennis van Reindert van Braak voor hun kiezen, de trainees die deelnamen aan ons leertraject Kweekvijver. Daarna mochten ze die, onder begeleiding van Erik Koppelaar, in de praktijk brengen bij echte projecten. Eind januari kregen 4 trainees het certificaat Kweekvijveropleiding. De komende tijd volgen we Eric van Empelen en Hanneke de Bruijn in hun werk als boominspecteur.


“Ik heb 13 jaar met plezier in de thuiszorg gewerkt”, vertelt Hanneke de Bruijn. “Maar zelfs mijn cliënten stimuleerden mij om iets met passie voor bomen te doen. Ik heb die passie, ik heb dankzij mijn opleiding Tropische bosbouw de kennis, ik moest er nu wel iets mee doen!” Ons leertraject Kweekvijver leidt enthousiaste bomenfanaten op tot boominspecteurs. Hanneke heeft het traject met glans doorlopen!

Hanneke de Bruijn, Kweekvijver,

Dikke oude bomen

In 2004 studeerde ze af aan Van Hall Larenstein in de richting Tropische bosbouw, onderdeel van de Hbo-opleiding Bos- en natuurbeheer. De crisis deed haar, net als vele anderen, de das om en ze rolde de thuiszorg in. Haar passie voor bomen kon ze dan wel niet in haar werk tot uiting brengen, in haar vrije tijd stonden de bomen wel op nummer 1. In Nederland is het arboretum Trompenburg in Rotterdam een favoriete plek. Maar ook haar vakanties stonden – én staan – in het teken van oude monumentale bomen. “Ik ga 1 á 2 keer per jaar naar Engeland, op zoek naar dikke, oude bomen. En dan vooral de bomen waar ik over gelezen heb, die ik op foto’s heb gezien of die ik op televisie voorbij zag komen. Zo heb ik het boek Meeting with Remarkable Trees van Thomas Pakenham gelezen. Die foto’s, echt fantastisch! Ik dacht alleen maar: ‘Wauw, die bomen wil ik in het echt zien!’ En als je dan echt naast zo’n boom in Engeland staat, dat gevoel! Ik voel echt een connectie, ik voel de oudheid, de natuur. Super!”

De kriebels om van haar passie echt haar werk te maken, die bleven. Na 13 jaar thuiszorg was het moment daar. Ze zocht, informeerde en uiteindelijk vond ze, via via, ons leertraject Kweekvijver. Ze solliciteerde, startte met het traject en een maand geleden ontving ze het certificaat. Als boominspecteur is ze nu elke dag bezig met haar passie. “Ik inspecteer nu zo’n 300 bomen op een dag. Als je mij dit 5 maanden geleden verteld zou hebben dan was ik echt van mijn stoel gevallen!”

Theorie, zelfstudie, praktijk

Daar is natuurlijk wel een intensief traject aan vooraf gegaan. “De theorielessen van Reindert (van Braak), zelfstudie in de boeken én naar buiten gaan om de theorie in de praktijk te brengen: wat mij betreft is het een gouden combinatie! Als Reindert ons bijvoorbeeld binnen de theorie over plakoksels had bijgebracht en dat nog niet goed genoeg landde, dan gingen we naar buiten, op zoek naar een plakoksel waar Reindert het ter plekke nog een keer uitlegde. Net zo lang tot we het door hadden.” Ondanks haar studie en haar passie vond Hanneke het trouwens toch best spannend om te beginnen. “Weet ik er eigenlijk wel iets van? Kan ik het wel? Dat viel reuze mee. Stiekem wist ik al heel veel. Al ben ik natuurlijk nooit uitgeleerd.”

Het is een kwestie van vlieguren maken. En dat komt de komende tijd wel goed: Hanneke is inmiddels fulltime aan de slag bij De Boominspecteurs.

http://www.mypassionfortrees.nl/

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.