Vreemde ogen dwingen

02-10-2018
Bomenbeheer, Opdrachtgevers, Strategisch Bomenbeheer
Geschreven door Sabine Roelofs

De kwaliteit van de bomen was op orde. De samenwerking tussen de betrokken collega’s verliep goed. Gemeente Horst aan de Maas had het beheer van haar bomen goed op de rit. Toch kon de gemeente wel wat hulp gebruiken: “Het proces an sich kon efficiënter en verfrissender.”

Bas van de Lisdonk is de specialist groen- en cultuurtechniek van de gemeente. In deze rol beheert hij het buitengebied, dus ook de bomen. Hij heeft jarenlang gewerkt bij een adviesbureau, 4 jaar geleden kwam hij in dienst van de gemeente. Dankzij zijn werkervaring heeft hij veel gemeenten leren kennen, zowel de mensen als hoe ze het werk uitvoeren. “Horst aan de Maas had het goed voor elkaar. Maar ik zag zeker verbeterpunten. Die kon ik zelf aandragen maar zoals het spreekwoord zegt, vreemde ogen dwingen.” Bomenwacht Nederland introduceerde het programma Strategisch Bomenbeheer. Het helpt de gemeente om net die ene stap naar een hoger level te zetten.

Bas van de Lisdonk, Horst aan de Maas, Strategisch Bomenbeheer, bomenbeheer, Bomenwacht Nederland
Bas van de Lisdonk, specialist groen- en cultuurtechniek van de gemeente Horst aan de Maas 

Verantwoordelijkheid

Horst aan de Maas heeft bijna al het werk in eigen beheer. Een bewuste keuze: “Wij geloven dat wij zo meer tijd over houden. Een interne discussie over werkzaamheden die niet goed zijn uitgevoerd verloopt makkelijker. Ook komt het de kwaliteit ten goede. De buitendienst is verdeeld over 3 ploegen. Elke ploeg is verantwoordelijk voor een deelgebied. En die verantwoordelijkheid gaat ver. Een 8 is niet voldoende, ze gaan altijd voor een 10. De verantwoordelijkheid is dus tevens hun valkuil”, vertelt Van de Lisdonk. Het geeft goed aan waar onder andere efficiency te behalen valt. Van de Lisdonk vervolgt: “De snoeiwerkzaamheden vallen in de maanden september tot februari. De buitendienst krijgt het niet voor elkaar om het werk binnen dit tijdsbestek af te krijgen. Ik huur daarom extra handjes in. Waarom ze het werk niet af krijgen? Ze doen veel meer dan ze moeten doen.”

Samen een besluit nemen

Begin september kwam de ploeg voor het eerst bij elkaar voor een besluitvormingssessie. Gezamenlijk bespreken ze de opgenomen boomgegevens en en beslissen ze over te nemen maatregelen. “Het is goed om het nog eens voor het voetlicht te houden. Ik merkte dat er veel bomen op nader onderzoek werden gezet. Het is een kwestie van durven en vertrouwen hebben in jezelf, in je eigen kennis en ervaring. Samen met de buitendienst zijn we naar buiten gegaan. Wat moet er met deze boom gebeuren? Ik heb ze letterlijk deze vraag gesteld. Ja, er moet altijd veel gebeuren aan deze boom, vertelden ze mij. Vellen dus, de zaag erin, was mijn conclusie. Zo hard zelf een besluit nemen, daar zijn ze nog niet aan toe. De besluitvormingssessie en samen buiten de bomen bekijken levert nu nog weinig tijd op maar het komt de kwaliteit wel ten goede. Uiteindelijk gaat het tijd opleveren, nu kost het nog tijd. Het is ten slotte een proces dat eigen gemaakt moet worden.”

Hetzelfde

Een ander voorbeeld waar de gemeente wel wat hulp bij kon gebruiken is het Handboek Bomen. Ja, ze werkten al volgens de kwaliteitseisen, richtlijnen en normen die van toepassing zijn bij de uitvoering van werkzaamheden in, rond en met bomen. “Tussen in het bezit zijn van de licentie en het gebruik maken van het Handboek zit een groot verschil. De ene deed het zus, de andere deed het zo. Door uit te gaan van 1 lijn creëer je duidelijkheid. Zie het als het kalibreren van een apparaat of een systeem. De uitgangspunten moeten voor iedereen hetzelfde zijn.”

Door deze 3 punten aan te pakken is het proces al flink verbeterd. Maar Van de Lisdonk is nog lang niet klaar. “Mijn streven is om binnen 3 jaar geen extra krachten meer te hoeven inhuren voor de snoeiwerkzaamheden. Ook hoop ik dat we in toekomst de inboet in eigen beheer kunnen uitvoeren.” Ambities genoeg, dat is maar ook goed ook, want stilstaan is ten slotte achteruitgaan.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.