Waterschap: water, wegen en… bomen?

10-10-2018
Opdrachtgevers, Strategisch Bomenbeheer
Geschreven door Sabine Roelofs

Van oudsher focust een waterschap zich op dijken, de waterhuishouding, de afvalwaterzuivering, de wegen en de fietspaden. Dat er ook bomen langs de sloten, op die dijken en langs de wegen staan, dat was een bijkomstigheid maar had niet de volle aandacht. Bomen leveren nou eenmaal geen harde euro’s op. Zo was ook de visie binnen het waterschap Hollandse Delta. Tot begin dit jaar.

Knotwilgen in het Bernissegebied werden gezien als opschot en dus gekapt. Een verkeerde inschatting. Duizend gezonde bomen werden geveld. Hoe dit kwam? Omdat de focus op het water lag. De gedachte over bomen is binnen het waterschap onder andere door dit incident aan het verschuiven. Er komt een discussie op gang of bomen van toegevoegde waarde zijn of dat ze alleen goed onderhouden moeten worden. We praten met Kors van Vliet, regisseur Groen binnen waterschap Hollandse Delta wat die verschuiving van ‘er staan ook nog bomen’ naar ‘bomen zijn belangrijk’ voor het werk betekent.

Waterschap Hollandse Delta, Kors van Vliet

Regie

Het waterschap Hollandse Delta is een regie-organisatie. Dit past binnen de visie van een slagvaardige en daadkrachtige overheid. Kors van Vliet, vertelt hierover: “Dit houdt in dat we het onderhoud van onze bomen, zo’n 50.000 stuks, hebben weggezet bij een andere partij. Maar de consequentie van een regie-organisatie is dat de vakinhoudelijke kennis ook langzamerhand verdwijnt”.

En die kennis, die vinden ze bij Bomenwacht Nederland. Van Vliet: “Wij lopen als regie-organisatie voorop. Naast het onderhoud hebben wij ook het beheer van onze bomen extern weggezet. Het voordeel is dat de specialistische kennis van bomen bij 1 partij ligt. Als een boom ziek is of er zijn aantastingen waargenomen, dan kan een adviseur van Bomenwacht Nederland meteen aangeven wat er moet gebeuren. Daarmee ligt er gelijk een pasklaar en deskundig antwoord voor de burgers. Een Adviseur Bomen met veel kennis over het onderwerp, wekt niet alleen vertrouwen, maar geeft bovendien veel gewicht aan het antwoord.”

Kors van Vliet neemt de betekenis van het woord regie heel letterlijk. “We besteden zoveel mogelijk uit. Het enige wat wij doen is eisen stellen over wat we willen en hoe we het willen. Het maakt voor ons echt niet uit welke applicaties er gebruikt worden als we de gegevens maar krijgen.” Arie Lakerveld en Koen ’t Hart, Adviseurs Bomen van Bomenwacht Nederland, leveren die gegevens. Zij voelen zich verantwoordelijk en beheren de bomen alsof het hun eigen bomen zijn.

Erkennen van bomen

“Als de bomen worden erkend en op (economische) waarde worden geschat, is er meer mogelijk. Zo werken we al voorzichtig aan het opstellen van een groenplan. Hierin verbinden we de losse elementen binnen ons gebied met elkaar. En we focussen ons op circulair beheer en duurzaamheid”, besluit Van Vliet. De komende tijd wordt duidelijk hoe bomen binnen het waterschap een plek krijgen. Een spannende tijd.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.