Veilige bomen op het ereveld Grebbeberg

Opdrachtgever: Oorlogsgravenstichting
Type project: Boomveiligheidscontrole
Datum:

Bij 67 bomen op het Militair Ereveld Grebbeberg heeft Bomenwacht Nederland een boomveiligheidscontrole uitgevoerd. Daarbij is vooral gekeken naar afwijkingen die kunnen leiden tot een veiligheidsrisico voor de omgeving.

Het Militair Ereveld Grebbeberg ligt tussen Rhenen en Wageningen en bestaat uit twee delen: de begraafplaats (met ruim 800 graven) en de herdenkingsplaats. Op het ereveld staan beuken, eiken, berken en diverse naaldbomen.

Doel van de boomveiligheidscontrole is het beoordelen van de stabiliteit en breukvastheid van de bomen. In het kader van de zogenoemde zorgplicht is iedere eigenaar/beheerder verplicht zorg te dragen voor periodiek onderhoud en controle van de bomen die onder zijn beheer vallen.

Tijdens de boomveiligheidscontrole is elke boom als geheel en per onderdeel (kroon, stam en stamvoet) beoordeeld op uiterlijke kenmerken, om zo een indruk te krijgen van de veiligheidssituatie. Er is zowel gelet op biologische als op mechanische aspecten.

Uitkomsten

Op het ereveld zijn 21 bomen als risicoboom geclassificeerd. Bij deze bomen is sprake van (levende en dode) takken die gemakkelijk kunnen uitbreken en daarbij schade of letsel kunnen veroorzaken. Via een relatief eenvoudige snoeimaatregel zijn de veiligheidsrisico’s goed te verhelpen. In een enkel geval is het raadzaam om een kroonanker te plaatsen.

Meer weten?
Stuur een e-mail
(085) 822 80 10
Gerelateerde diensten