Koppeling Obsurv en GRIB 2.0: win-win-win voor Bomenwacht, Sweco én gemeenten

21-06-2022
Bomenbeheer, GRIB
Geschreven door Douwe Vermeer

Kunnen we geen koppeling maken tussen GRIB 2.0, de slimme inspectiesoftware voor bomenbeheer, en Obsurv, het integrale beheersysteem voor de openbare ruimte dat veel gemeenten gebruiken? Met die vraag gingen Douwe Vermeer van Bomenwacht en Martijn Jansma van Sweco met elkaar om tafel. Zet twee gedreven professionals bij elkaar en dan ís er drie maanden later zo’n koppeling. Een win-win-win, vindt Douwe. Vijf gemeenten gaan er nu al mee werken.

Veel gemeenten werken met één integraal beheersysteem voor de openbare ruimte. Een bekend voorbeeld is Obsurv van Sweco, waar ongeveer 130 gemeenten gebruik van maken. Een krachtig programma: de centrale plek waar alle brondata beheerd wordt en waar heel veel processen aan vast zitten. “Obsurv is een prachtig systeem om overzicht te houden”, vertelt Ronnie Beuvink, groenbeheerder van de gemeente Oldenzaal. “Maar buiten, voor de uitvoerders, is het wat minder praktisch om mee te werken. Dus al snel kwam de vraag op: kan dat niet makkelijker?”

Vertaalslag

Zo simpel en efficiënt mogelijk inspectiegegevens invoeren, precies vanuit dat idee is GRIB 2.0 ontwikkeld. Mensen in het veld zijn enthousiast over GRIB, maar voor gemeenten die met Obsurv werken is die benodigde data-uitwisseling een drempel. Dus hoe mooi zou het zijn als je een koppeling zou kunnen maken met Obsurv? Douwe Vermeer benaderde Sweco met die vraag, en toen hij met Martijn Jansma aan tafel zat kwamen ze snel tot concrete plannen. Samen keken ze welke data in GRIB zit, welke data Obsurv nodig heeft en welke vertaalslag nodig is – het conversieplan. Martijn bouwde het script dat de conversie daadwerkelijk uitvoert. Gemeente Oldenzaal, waar de vraag concreet speelde, diende als pilot. “Het script zorgt dat de conversie altijd volgens dezelfde stappen gebeurt”, vertelt Martijn. “En natuurlijk hoort er ook een validatie bij: klopt het? We automatiseerden dat, zodat de inspectiegegevens vanuit GRIB iedere week automatisch worden opgehaald, vertaald én ingevoerd in het bronsysteem van Obsurv. Als de snoeiploeg buiten aan het werk is geweest met de GRIB-app, heeft de gegevensbeheerder van de gemeente diezelfde week nog de recente gegevens in het systeem zitten. Zo ontlast je gemeenten.”

Win-win-win

Binnen 3 maanden was de koppeling een feit. Douwe: “Dat is snel ja. Maar als je de juiste mensen bij elkaar aan tafel zet kun je snel schakelen.” Hij is blij met het resultaat. “Het is echt een win-win-winsituatie. “Sweco kan zijn Obsurv-klanten beter bedienen, Bomenwacht kan zijn GRIB 2.0-software breder implementeren en gemeenten kunnen hun werkproces efficiënter inrichten. Dat ontzorgt.” Ook Martijn is enthousiast over de samenwerking. “Dit past bij ons”, zegt Martijn. “Binnen Sweco zoeken we altijd graag de samenwerking op om ons product nog beter af te stemmen op de vragen en wensen vanuit gemeenten. De communicatie met Bomenwacht verloopt heel makkelijk, de lijntjes zijn kort. Nu we de koppeling concreet aanbieden zetten we de samenwerking graag voort.”

Samen kunnen zij de gemeenten die Obsurv gebruiken gaan benaderen met GRIB 2.0, in combinatie met deze koppeling. “Gemeenten hebben veel keuzevrijheid binnen Obsurv en kunnen het systeem op allerlei manieren inrichten”, vertelt Martijn. “Het vergt per gemeente dus wat maatwerk om de koppeling te implementeren. Maar dat is tegelijk het mooie: er kan heel veel. Het is maar net wat je er als gemeente zelf van wilt maken en daar denken wij graag in mee.”

De eerste vijf gemeenten gaan er al concreet mee aan de slag.” Gemeente Oldenzaal is daar één van. “We zijn dik tevreden over het hele systeem”, zegt Ronnie Beuvink. “Het werkt veel beter in de praktijk. Je merkt dat GRIB gemaakt is door mensen die de praktijk kennen; het is simpel, doeltreffend en overzichtelijk. Maar Obsurv hebben we ook nodig. Het is fijn dat de uitvoerders hun tijd efficiënt kunnen inzetten om te snoeien, in plaats van gegevens invoeren. Daar is iedereen blij mee.”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.