Entente Florale lovend over bomenbeleidsplan Lisse

02-11-2017
Bomenbeleid, Nieuws, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

Lisse, hét groenste dorp van Nederland in 2017! Waarom? De jury van de groencompetitie Entente Florale was onder andere lovend over het bomenbeleidsplan. “Het ademt een nieuwe geest uit. Bomen staan vooraan in de planvorming zowel bij inbreiding en reconstructie als nieuwbouw” (citaat uit het juryrapport).  Het bomenbeleidsplan is tot stand gekomen in samenwerking met Bomenwacht Nederland. 

Bomenbeleidsplan

“In het plan hebben we onze overkoepelende beleidsvisie vastgelegd”, vertelt Paul Wolvers, beleidsmedewerker groen van de gemeente Lisse. “Daarbij wilden we alle aspecten van het bomenbeleid aan de orde laten komen en vooral ook de onderlinge verbanden beschrijven. Volgens mij zijn we daar goed in geslaagd.” Het belang van het bomenbeleidsplan voor Lisse mag niet worden onderschat: “Het bomenbeleidsplan waarborgt een verantwoorde omgang met bestaande én nieuwe bomen. Er wordt gewerkt aan een evenwichtig bomenbestand, met alle ruimte voor waardevolle exemplaren die in de toekomst een monumentale status kunnen bereiken. Andersom werkt het ook: waar bomen onder druk staan, bijvoorbeeld in een herontwikkelingsgebied, valt goed te onderbouwen waarom een boom toch echt behouden moet blijven.” Dankzij het bomenbeleidsplan zijn bomen een belangrijk onderwerp van gesprek.

Bomenbeleidsplan, Entente Florale

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis ontvangt van stichting Entente Florale goud voor groenste dorp 2017. 

Entente Florale

De stichting Entente Florale Nederland heeft als doel om het multifunctionele belang van het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burger. De groencompetitie is geen einddoel op zich, maar een uitstekend middel voor gemeenten om zich te profileren als groene stad. Bij de beoordeling wordt gekeken naar visie & beleid, ontwerp, realisatie & beheer, beheer & onderhoud en communicatie & participatie.

Het winnen van de nationale groencompetitie proeft naar meer, de Europese editie van de Entente Florale lonkt. Samen met Keukenhof wil Lisse het bollendorp internationaal promoten als groene gemeente. Aan de Europese Entente Florale doen dorpen en steden mee uit negen Europese landen. Er wordt geen winnaar aangewezen, maar deelnemers komen in aanmerking voor de predicaten goud, zilver of brons.

 

 

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.