Hoe staat uw bosplantsoen erbij?

01-09-2021
Bomenbeheer, Over Bomenwacht, Strategisch Bomenbeheer
Geschreven door Melissa Weurman

Strategisch bomenbeheer bij bosplantsoenen, dat geeft een veiliger gevoel.

De meeste gemeenten hebben het beheer van hun individuele bomen prima op orde. Maar de bosplantsoenvakken? ‘Daar moeten we nog wat mee’, klinkt het vaak. De gemeente Nissewaard heeft een primeur en beheert nu ook haar bosplantsoenvakken volgens het proces van Strategisch Bomenbeheer: systematisch, efficiënt en (kosten)effectief. Dat geeft een veiliger gevoel.

Steeds meer gemeenten zijn zich ervan bewust dat ze niet alleen het beheer van hun individuele bomen op orde moeten hebben, maar dat ze ook een zorgplicht hebben voor hun bosplantsoenvakken. “In grote parken mag bijvoorbeeld de natuur haar gang gaan”, vertelt collega Peter van Es. “Dat is goed voor de biodiversiteit en scheelt natuurlijk in beheerkosten. Maar het betekent ook dat er onveilige situaties kunnen ontstaan op plekken waar veel bezoekers komen. Het is daarom belangrijk dat ook bosvakken regelmatig geïnspecteerd worden, om schade en incidenten te voorkomen.”

Gelukkig gebeurt dat ook steeds meer, ziet Peter in de praktijk. Maar hoe pak je dat als gemeente goed aan? “De systematiek is niet nieuw”, vertelt Peter. “Het werkt alleen anders dan het gangbare boombeheer: je hebt te maken met een groep bomen die als een geheel wordt beschouwd: op kaart een vlak in plaats van een boompunt. Ook kijk je naar andere aspecten. Dat betekent dat het gangbare bomenpaspoort in het beheersysteem niet voldoet. We zien in de praktijk wel dat gemeenten zelf op verschillende manieren iets optuigen. Het is mooi dat er aandacht voor is, maar er valt voor gemeenten nog heel veel te winnen om dat beheerproces beter te stroomlijnen.”

Bomenwacht Nederland heeft daarom een paspoort ontwikkeld om bosplantsoenvakken in kaart te brengen. Met dit paspoort kan ook het bosplantsoenbeheer worden aangepakt volgens het IBVU-proces (inventariseren, besluiten, voorbereiden, uitvoeren) van Strategisch Bomenbeheer. “Wij hebben onlangs een pilot uitgevoerd in de gemeente Nissewaard, om in de praktijk te laten zien hoe het werkt en wat het kan opleveren”, vertelt Peter. “Drie dagen hebben we een aantal geselecteerde bosvakken in de gemeente geïnventariseerd en daarbij het IBVU-proces doorlopen.” De gemeente was enthousiast. Inmiddels zijn alle bosvakken geïnventariseerd en is er een besluitvormingssessie geweest. De inventarisatie wordt daarbij direct afgestemd op het bestek voor cyclisch beheer. Bij de uitvoering is al gestart met het verwijderen van onveilige bomen. Peter: “In de volgende fase worden dunningen uitgevoerd door een aannemer met een bosbouwachtergrond, die gewend is om met grotere houtopstanden te werken. ”

Wilt u weten of Strategisch Bomenbeheer van bosplantsoenen iets voor u is? Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@bomenwacht.nl of bel naar (085) 822 80 10.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.