Eerste lichting boomadviseurs bijna afgestudeerd

06-03-2017
Kennis en opleiding, Over Bomenwacht
Geschreven door Nienke de Haan

Zoals wij u in ons eerdere artikel al meldden, biedt Bomenwacht Nederland sinds vorig jaar oktober jonge talenten de kans om boomprofessional te worden. Inmiddels staat voor de eerste lichting het examen al voor de deur. Tijd voor een update.

Startend ‘from scratch’ is er gedurende het najaar en de winter hard gezwoegd om de omvangrijke materie over boomveiligheid en -onderhoud in de vingers te krijgen. Gaandeweg kwamen de sterke kanten van de deelnemers in beeld, maar uiteraard stuitten ze ook op lastige en (soms) onoverkomelijke hindernissen. Dit heeft ertoe geleid dat twee van de acht deelnemers inmiddels zijn gestopt, de andere zes gaan met veel elan dóór.

Altijd met beide voeten in de klei, maar zeker ook met je hoofd in de boomkroon

Onze instructeur Reindert van Braak licht toe: “Naast motivatie is het natuurlijk ook bepalend hoe een deelnemer zich gedurende het traject ontwikkelt. Wat is zijn of haar tempo? Ontstaat er geleidelijk inzicht in de bomenmaterie? Wat wij merkten, is dat het nog een hele kunst is om bij bomen écht te zien wat er aan de hand is. Ik zeg weleens: altijd met beide voeten in de klei, maar zeker ook met je hoofd in de boomkroon. Van beneden naar boven kijken en weer terug, en daarbij vooral opmerkzaam zijn: heb je oog voor de gebreken die de boom vertoont? Dat is essentieel!”

Bijna klaar

De zes cursisten zijn, nu de eindstreep snel in zicht komt, hard aan het leren. Half maart volgt de eindtoets waarmee het opleidingstraject van zes maanden wordt afgesloten. Naar verwachting stromen de startende boomadviseurs dan door naar de praktijk. In een aantal ‘echte’ projecten maken ze hun eerste serieuze meters. In de vroege lente volgt dan de definitieve keuze om bij Bomenwacht Nederland of elders in de groene vakwereld actief te worden. Wat ze er zelf van vinden? Dat vertellen vier van de zes talenten hieronder.

Aan het woord

Niek: “Ik ervaar dit als een prima training, het sluit mooi aan op mijn eerdere opleiding Bos- en Natuurbeheer. Helaas zijn er in die sector niet altijd voldoende vacatures. Een specialisatie in de bomenvakwereld biedt mij een mooie kans om toch in het groen aan de slag te gaan. Omdat ik ben opgegroeid in het buitengebied, was ik altijd al geïnteresseerd in het wezen van de boom. Daar leer ik nu elke dag meer over.”

Jildou: “Na mijn opleiding Tuin- en Landschapsinrichting op Larenstein is het nu mijn doel om in de toekomst actief te worden in integrale projecten in de openbare ruimte. Mooi als de boom daarbij niet langer het ondergeschoven kindje is. Ik zie het zo dat bomen juist hele belangrijke structuurdragers in de buitenruimte zijn, ze verdienen een veel belangrijkere positie dan nu vaak nog het geval is. Ik realiseerde mij dat ik na mijn opleiding nog veel echte praktijkervaring miste, de training bij Bomenwacht Nederland geeft mij nu de kans om die ervaring op te doen. Praktische kennis, wat hebben bomen nodig? Op school leer je dat niet, dat moet je in de praktijk zien en ervaren, daarom is het zo mooi dat deze opleiding nu op ons pad komt. Hoe goed en grondig Larenstein ook is, je hebt toch de praktijk nodig om verder te groeien. Pas als je vele duizenden bomen ‘in de vingers’ hebt, kun je opdrachtgevers goed adviseren bij complexere bomenvraagstukken.”

Wouter: “Als European Tree Worker heb ik nu zo’n acht jaar ervaring in de boomverzorging, met deze training kan ik daarna de stap maken naar meer adviesgericht werken. Bomen spreken mij aan, een boom is een mooi biologisch mechanisme. Ik ben altijd leergierig geweest, fijn om nu weer meer over de bomen te weten te komen. We hebben met z’n zessen een enthousiaste groep, het leuke is dat we allemaal vanuit andere invalshoeken hier samenkomen. Je leert van elkaar, ieder heeft zo z’n eigen kennis en ervaringen. Ik hoop na de opleiding aan de slag te kunnen, bijvoorbeeld als boomveiligheidsinspecteur of toezichthouder.”

Carmen: “Ik ben na mijn tweejarige opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur op Larenstein in diverse korte banen en stages actief geweest. Die opleiding vond ik erg theoretisch, ik ben hier gekomen om praktijkervaring op te doen. Wat ik ermee ga doen moet nog blijken, wie weet boominspecteur voor boomveiligheidscontroles. Ik zie de cursus in elk geval als een waardevolle investering voor mijn toekomst.”

Nieuwe opleidingsronde 2017?

Afhankelijk van de behoeften op de arbeidsmarkt overweegt Bomenwacht Nederland om in de tweede helft van 2017 weer een opleidingstraject te starten. Een aanpassing op het huidige traject is dat alle kandidaten dan een introductietoets moeten maken. Zo doorlopen ze een lichte ‘screening’, dit voorkomt teleurstellingen achteraf voor beide partijen. Aan de interesse bij aspirant-deelnemers ligt het in elk geval niet: er zijn nu al enkele aanmeldingen!

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.