Maak kennis met Wouter Peeters, Adviseur Beheer

17-09-2020
Nieuws
Geschreven door Chantal de Hoog

Vandaag heeft Wouter een opfriscursus gegeven aan een gemeentelijke snoeiploeg. “In zo’n cursus komen hele praktische zaken aan de orde: hoe moet je snoeien? Waar moet je naar kijken? Dat ligt mij wel, het lesgeven en kennis overdragen.” Na een brok theorie gaat hij met de jongens naar buiten om voorbeelden in de praktijk te bekijken. “Daar leer je het meeste van. En, heel belangrijk: het werken met GRIB hoort ook bij de stof!”

Iedereen meenemen in GRIB

GRIB is een instrument voor gemeentes om het complete proces van het bomenbeheer te managen, op alle niveaus. Het zorgt ervoor dat iedereen die ergens in dat proces een rol speelt inzicht heeft in het werk en in de planning. Het is daarom belangrijk dat iedereen het ook goed en consequent gebruikt. Ook de mensen in de uitvoering. “Als je altijd gewoon een kaart gewend bent geweest, en liever met een kettingzaag werkt dan met een computer, dan zie je daar niet altijd meteen het nut van in”, zegt Wouter. “Dat snap ik best. Maar het is echt niet alleen maar meer werk, je kunt makkelijker kijken waar er wat moet gebeuren, je kunt er een planning aan koppelen en met één druk op de knop heb je een boom afgemeld. Het is de kunst om ook de uitvoerders die meerwaarde te laten inzien – en volgens mij kan ik dat wel – want als je voor jezelf voordelen ziet dan ga je het ook echt gebruiken. Dit soort dingen is natuurlijk ook gewoon even wennen, het moet even onderdeel worden van de routine.”

De juiste vragen stellen

Wouter is sinds een jaar Adviseur Beheer bij Bomenwacht Nederland. Hij begeleidt de klanten – voornamelijk gemeentes – bij het op orde houden van hun bomenbeheer met GRIB. De implementatie van GRIB bestaat uit een aantal processtappen. Bij iedere stap heeft Wouter intensief contact met de klant. “Het is een besluitvormingsproces waarbij je een dag of dagdeel bij elkaar zit. Maar ook daarvoor is er al veel contact. Het is belangrijk dat ik snap waar de problemen liggen en daar goed op inspeel. Dat betekent de juiste vragen stellen.” Ook tussen de processtappen door zorgt Wouter dat er genoeg contactmomentjes zijn: hij pleegt af en toe eens een belletje om te horen hoe het gaat.

Grote en kleine vragen

Met wie hij aan tafel zit? “Eigenlijk met iedereen die bij het bomenbeheer betrokken is. In de eerste plaats zijn dat de boombeheerders. Ook beleidsmedewerkers schuiven weleens aan, al zijn die vaker indirect betrokken. En ook het ondersteunen van de uitvoerders hoort erbij.” Meedenken en ontzorgen, zo omschrijft Wouter zelf zijn relatie met klanten. En dat gaat om allerlei vragen. Grote vragen, zoals het opzetten van een inboetproces op het niveau van de hele gemeente, waarbij bomen vervangen worden en waarbij alles, van het vellen van de oude bomen tot het aanplanten van de nieuwe, inclusief het gunningsproces, moet worden ingericht in GRIB en waarbij ook iedereen daarmee moet leren werken. Het beoordelen van schadegevallen. Maar het gaat ook om hele kleine vragen tussendoor. “Dan belt bijvoorbeeld een groenbeheerder: hoe moet ik een boom toevoegen in het systeem? Ook daar maak ik graag even tijd voor.”

En de vrije tijd?

Wouter werkt nu ongeveer 4 jaar bij Bomenwacht Nederland. Daarvoor was hij vaak aan het snoeien. Het lesgeven, overdragen en ondersteunen ligt hem heel erg, maar dat snoeien mist hij soms ook. “Ik doe nu aan bootcamping, want er moet in de vrije tijd nog wel wat fysieke energie uit. Thuis is het ook lekker druk, met een zoon van 3 die de nodige energie vraagt! Lekker samen voetballen,  of samen naar de dierentuin, daar kan ik erg van genieten!”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.