Fraxinus excelsior meest voorkomende boom

22-08-2019
Opdrachtgevers, Strategisch Bomenbeheer, Ziekten en aantastingen
Geschreven door Sabine Roelofs

De Fraxinus excelsior (es) heeft de eerste plek weten te bemachtigen als het gaat om meest voorkomende boom in het westen van ons land. Hij laat hiermee de Quercus robur (zomereik) achter zich. Het is één van de vele resultaten uit de analyse van onze databank met boomgegevens van onze opdrachtgevers*.

* Bron: Sinds 2014 registreert Bomenwacht Nederland de bomen van haar opdrachtgevers. In 2018 hebben we een telling en een analyse uitgevoerd op alle bomen die wij inspecteren voor onze opdrachtgevers.

1,15 miljoen laan- en straatbomen in beeld

De groen-/bomenbeheerders van ons land beheren gezamenlijk ongeveer 8,5 miljoen laan- en straatbomen. Hierbij gaan we uit van gemiddeld 0,5 boom per inwoner. Nemen we ook de bomen in bosplantsoenen mee, dan gaan we al gauw richting het dubbele aantal bomen. De beheerders die opdrachtgever zijn van Bomenwacht Nederland nemen 1.150.000 bomen voor hun rekening. Ze werken onder andere voor de grotere gemeenten in het westen van ons land, denk aan gemeente Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daarmee zijn de resultaten van de benchmark niet toepasbaar op alle bomen en alle Nederlandse gemeenten.

30 procent geen onderhoud

Bij inventarisaties werd bij ongeveer 20 procent van de 1.150.000 bomen een risico waargenomen. Denk aan breukgevoelige takken, stabiliteitsproblemen, ziekten en aantastingen. En 70 procent van het totaal heeft onderhoud nodig. Omdenken leert ons dat 30 procent van de bomen dus geen onderhoud nodig heeft. “De snoeiploeg kan deze bomen overslaan. En dit scheelt geld en tijd”, vertelt Frans Burg, accountmanager bij Bomenwacht Nederland. “Naast data zijn wij ook veel ervaringen rijker. De ideale cyclus voor boomonderhoud is 3 jaar. Elke 3 jaar is het belangrijk om een boom te inventariseren, om te weten hoe die erbij staat”, vervolgt Burg zijn uitleg.

Verbeterde kwaliteit

De kwaliteit van de bomen (van de opdrachtgevers van Bomenwacht Nederland) is de laatste jaren flink verbeterd. Hoe dit komt? Door niet jaarlijks, maar eens per 3 jaar de bomen te inventariseren en te onderhouden bespaart de gemeente veel geld. En dit kan weer geïnvesteerd worden in het verbeteren van bijvoorbeeld de groeiplaatsen met als resultaat betere kwaliteit van de bomen.

9 procent onvindbaar

Ongeveer 9 procent van de 1.150.000 bomen op kaartmateriaal is in het veld onvindbaar. De bomen zijn niet meer aanwezig, óf ze staan niet op de plek waar ze volgens het kaartmateriaal zouden moeten staan. Zonder actuele, betrouwbare en complete data is het bijna onmogelijk om overzicht te hebben in het bomenbeheer. Waar stuur je op? Waar reken je mee? Verkeerde data geven een vertekend beeld van de werkelijkheid. Hoe betrouwbaar zijn uw data?

Benieuwd hoe uw gemeente scoort? Wij maken het voor u inzichtelijk!

 

 

 

 

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.