Schadevrije bomen tijdens Haarlemse festivals

Opdrachtgever: Gemeente Haarlem
Type project: Toezicht houden op vitaliteit bomen
Datum:

Bevrijdingspop, Houtfestival, Parksessies, Proefpark… het is de laatste jaren druk in de prachtige Haarlemse parken. Om ervoor te zorgen dat alle oude én jonge bomen de festiviteiten ongeschonden overleven, houdt Bomenwacht Nederland op verzoek van de gemeente Haarlem jaarlijks toezicht.

In 2012 bracht Bomenwacht een rapportage uit over de gevolgen van (muziek)festivals voor bomen in parken tijdens lente en zomer. Die blijken aanzienlijk: oudere, vaak monumentale, bomen hebben het zwaar te verduren door beschadigingen, het aanbrengen van staalkabels en de uitlaatgassen van aggregaten. Maar ook jongere bomen hebben hier last van, met daarbij nog een verhoogde kans op groeistagnatie door bodemverdichting en -verslemping (regen!) als gevolg van de vele rijbewegingen die met opbouw en afbraak gepaard gaan. De medewerkers van de gemeentelijke afdeling Gebiedsontwikkeling en Beheer én de parkbeheerders hechten eraan dat ‘hun’ parken als geheel in goede staat blijven. Bomenwacht ondersteunt en adviseert hen bij het realiseren van deze wens.

Goede voorbereiding

Wanneer alle partijen, met name de uitvoerende organisatie van een festival, zich bewust worden waarom het belangrijk is om bomen in de parken te beschermen, is men direct voorzichtiger. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Alles wat van tevoren met elkaar wordt besproken én vastgelegd lost knelpunten bij voorbaat op. Overleg voeren, beschermingsmaatregelen treffen, randvoorwaarden stellen, bebording; het draagt allemaal bij aan een, ook voor de bomen, vlekkeloos verloop van een festiviteit.

Controles en adviezen

Op de festivaldag(en) komt de toezichthouder van Bomenwacht in beeld. Hij let tijdens opbouw en het evenement zelf op het voorkómen van schade aan de bomen. Dit strekt zich uit tot de hele boom: naast kroon en stam die onbeschadigd moeten blijven gaat zijn aandacht ook uit naar de beworteling. De groeiplaats mag niet worden verdicht door het plaatsen van (onder andere) containers, portocabins, mobiele toiletgroepen of transportbusjes. Onze toezichthouder voert, backstage en op de velden, controles uit en geeft ter plaatse aanwijzingen en adviezen. Verder (hij is er toch…) let hij ook op het in goede staat houden van gazons, paden, openbare verlichting en kunstwerken.

Oplossingen

Vindt de toezichthouder problemen of knelpunten, dan spreekt hij de verantwoordelijke personen en de festivalorganisatie hierop aan, zodat een praktische en directe oplossing kan worden gevonden. Na afloop van een festival is hij er weer, nu om het opruimen te monitoren. Wanneer hij ondanks alle goede zorgen en het toezicht toch een schade vaststelt, zoals bastbeschadigingen, het rijden buiten paden of rijplaten et cetera dan wordt dit op foto vastgelegd en meteen aan de opdrachtgever gemeld. Is de schade aanwijsbaar, dan kan deze worden verhaald op de veroorzaker. Maar het is vanzelfsprekend beter dat na het opruimen de rust weerkeert en de bomen er net zo bij staan als vóór het evenement.

Ten slotte levert Bomenwacht na afloop een eindverslag met foto’s aan bij de afdeling Gebiedsontwikkeling en Beheer, waarin alle bijzonderheden worden beschreven en geïllustreerd. Zo ontstaat door de jaren heen een goed beeld van de resultaten.

Bomen en festivals: een combinatie die prima mogelijk is, wanneer deskundig toezicht wordt ingezet.

Meer weten?
Stuur een e-mail
(085) 822 80 10
Gerelateerde diensten