Rubriek – Van trainee tot boominspecteur deel 4

13-06-2018
Kennis en opleiding, Nieuws, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Ze kregen de nodige theoretische kennis van Reindert van Braak voor hun kiezen, de trainees die deelnamen aan ons leertraject Kweekvijver. Daarna mochten ze die, onder begeleiding van Erik Koppelaar, in de praktijk brengen bij echte projecten. Eind januari kregen 4 trainees het certificaat Kweekvijveropleiding. Ze mogen zich nu boominspecteur noemen. De komende tijd volgen we Eric van Empelen en Hanneke de Bruijn in hun werk als boominspecteur.


Omgaan met…het zijn de sleutelwoorden voor Eric van Empelen als hij terugblikt op het afgelopen kwartaal. Omgaan met bomen, omgaan met mensen en omgaan met opdrachtgevers.

Omgaan met bomen

“Alles wat we tijdens en na de Kweekvijver hebben geleerd laat ik tijdens mijn werk los op de bomen. Maar bomen zijn levende wezens met oneindig veel variaties en combinaties die wij als inspecteurs zorgvuldig moeten beoordelen. Dat vergt best wat van je vermogen om snel verbanden te leggen en tot een juiste conclusie te komen. Gelukkig krijg ik hierin steeds meer routine en zie ik ook steeds meer dingen. Hoe meer kennis en ervaring je krijgt, hoe beter je je vak kunt uitoefenen.”

Omgaan met mensen

“In mijn werk kom ik dagelijks verschillende soorten mensen tegen. Zo zijn er mensen die écht denken dat je met de kettingzaag klaar staat om de bomen om te zagen. Gelukkig zijn de meeste mensen oprecht geïnteresseerd in wat je precies doet en waarom. De meeste mensen zijn zich totaal niet bewust van wat bomen voor ons doen, en dat bomen actief beheerd moeten worden om een veilige leefomgeving te kunnen borgen. Met mijn werkervaring als leidinggevende weet ik inmiddels wel hoe ik hiermee om moet gaan. Maar het blijft een interessant speelveld.”

Omgaan met opdrachtgevers

“Bij dit werk hoort ook een stuk communicatie met de opdrachtgevers. De wensen en manieren van werken verschillen per opdrachtgever, net als het geografische informatiesysteem (GIS) waarmee de inspecties worden gedocumenteerd. Daarom is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tijdens het startoverleg, zodat de inspecteurs hun werk efficiënt kunnen uitvoeren.”
Eric van Empelen, kweekvijver, opleiding, data inspecteur bomen, bomenwacht nederland

Verbreding

Naast werken met bomen en omgaan met mensen en opdrachtgevers blijft Eric natuurlijk ook werken aan zijn eigen ontwikkeling. Voor het BVI-certificaat (Boomveiligheidsinspecteur), wat deel uitmaakt van zijn ETW-opleiding, is hij inmiddels geslaagd en het ETW-examen staat voor de deur. Daarnaast zoekt hij in zijn werk ook graag naar verbreding. “Een aantal van mijn eigen geïnspecteerde bomen werd nader onderzocht en ik heb een aantal van de metingen zelf uitgevoerd. Onder andere met een resistograaf. Hiermee wordt de dikte van de restwand bij holle of door houtrot aangetaste bomen bepaald. Ik vind het enorm interessant om geselecteerde bomen met speciaal ontwikkelde apparatuur te onderzoeken en de opdrachtgever daarover advies uit te brengen. Ook heb ik bospercelen in een recreatiegebied in kaart gebracht, liep ik een dag mee met kwaliteitscontrole op een snoeibestek en ik was aanwezig bij een besluitvormingssessie. Heel leuk en leerzaam allemaal en het smaakt zeker naar meer. Ik zie inspectiewerk als een prachtige basis van waaruit ik de wijde wereld van de bomen verder kan verkennen want er is nog zoveel meer!”

Kweekvijver

Nieuwsgierig geworden naar de Kweekvijver? Of wil jij 1 van de trainees zijn van de opleiding tot Data Inspecteur Bomen? Lees de vacaturetekst, word enthousiast en solliciteer! Doe het snel, want vol = vol. Aanmelden voor de Kweekvijver, startend in september, kan alleen deze week nog!

 

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.