Efteling laat haar bomen jaarlijks controleren

20-11-2018
Nieuws, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

Ieder jaar naar de Efteling, wie wil dat nou niet? En dat terwijl je het mooiste vak ter wereld uitoefent. Elk jaar controleren onze adviseurs de veiligheid van de bomen in het grootste attractiepark van Nederland. Een gewilde opdracht want het is een feestje voor onze adviseurs.

Mario Dieltjes is groenbeheerder van het park. In de 26 jaar dat hij er werkt heeft hij de opvattingen over de bomen zien veranderen. “Vroeger lag de focus op het perkgoed. Aan de bomen werd weinig aandacht geschonken. Ze stonden er gewoon en als we geluk hadden zagen ze er nog mooi uit ook. De VTA controle (Visual Tree Assessment) en de zorgplicht brengen hier verandering in. Jarenlang was er niets aan de bomen gedaan. Er bleek dus wel wat achterstallig onderhoud te zijn.”Efteling, winter, Bomenwacht Nederland

Eerst controleerden medewerkers van de Efteling hun eigen bomen. Belangenverstrengeling en afhankelijkheid lagen daarbij op de loer. Sinds 2014 controleren de adviseurs van Bomenwacht Nederland jaarlijks de bomen op het park. De bomen op de vakantieparken worden om het jaar gecontroleerd. En voor de zekerheid lopen collega’s van Mario iedere dag de bomen in het attractiepark even na. Tijdens de controle brengen onze collega’s de veiligheids- en onderhoudstoestand van de bomen in kaart. Factoren die wijzen op breuk- en/of instabiliteitsgevaar behoren tot de aandachtspunten. Dieltjes ziet dat de jaarlijkse controle zijn vruchten afwerpt: “Er is minder dood hout en meer bomen moeten gerooid worden. Dat laatste kan als negatief worden gezien, maar zo zie ik het niet. Het is het opruimen van achterstallig onderhoud. Zo leggen we een kwalitatief goede en veilige basis voor de toekomst.”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.