De magische groene wereld van de Efteling

29-10-2018
Nieuws, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

De Efteling, wat komt er als eerste bij je op? De betoverende wereld van het Sprookjesbos, het welbekende deuntje van Carnaval Festival (taa, tata, taa, tata, tatata) of de spanning en sensatie van de achtbanen Joris en de Draak en de Python? Dat de totaalbeleving van deze attracties mede te danken is aan de zo gedetailleerde keuze voor beplanting, daar staan misschien niet veel Eftelingbezoekers bij stil. “Missie geslaagd”, zo vindt Mario Dieltjes, groenbeheerder van Nederlands grootste attractiepark, de Efteling in Kaatsheuvel.

Want, zo legt Dieltjes uit: “Planten en bomen, ze versterken het verhaal van een attractie. In ons park creëren we belevingen, we willen mensen verwonderen. De begroeiing is hier een belangrijk onderdeel van. Neem Baron 1898, een helse attractie die gaat over de mijnbouw. In het verhaal gaat het over woeste gronden. En dat zie je weer terug in de begroeiing. We hebben hier gekozen voor heide.”

Efteling, Baron 1898, Bomenwacht Nederland

Een ander voorbeeld, we blijven in Ruigrijk, de wereld van de achtbanen: de Vliegende Hollander. “De voorkant van de attractie is gestructureerd en netjes met de strak gesnoeide platanen en aangeharkte perken. De achterkant is ruig. Het zijn de 2 gezichten die in de attractie ook te ervaren zijn.”

Kerstboom in het Midden-Oosten

De begroeiing, het moet dus wel kloppen. “Tijdens 1 van de eerste edities van de Winter Efteling kleedden we het plein voor de Fata Morgana aan met kerstbomen. Hoe konden we het ooit bedenken? Oosterse taferelen met de Noord-Europese kerstbomen? Dat gebeurt ons nooit meer! En weet je, zo’n misser valt mensen op, omdat het niet klopt.” Nu staat op het plein de exoot Albizia, ook wel de Perzische slaapboom of zijdeboom genoemd.

Afrikaantjes en Fuchsia

Zo uitgedacht als het nu is, zo is het jarenlang niet geweest. “Tot de eeuwwisseling deden we eigenlijk allemaal maar wat. Toen ik er 26 jaar geleden kwam werken, was er minder aandacht voor de bomen en de bosplantsoenen. Viel er een boom of struik uit, dan vulden we dit op met perkgoed zoals Afrikaantjes. Er bestonden complete fuchsia-bossen in het park. Er zat totaal geen ontwerp achter. Buiten besloten we wat we waar gingen planten. Het was veel van hetzelfde, dat vonden de bezoekers ook.” Het roer moest om. In 1999 werd een start gemaakt met de verdeling van het park in 4 rijken (Ruigrijk, Marerijk, Anderrijk, Reizenrijk). “Ieder rijk kreeg zijn eigen identiteit en kleur. Het zorgde voor duidelijkheid en herkenbaarheid, voor ons als medewerkers maar ook zeker voor de bezoekers”, vertelt Dieltjes. Zo is het Reizenrijk, het walhalla voor de allerkleinsten, voorzien van de primaire kleuren, want dat werkt goed bij kinderen.

Mario Dieltjes, Efteling, Piranha

Doodsbeenderenboom

Ook is het groen in het park opgedeeld: attractiegroen, parkgroen en themagroen. Alles bij elkaar versterkt het magische gevoel dat wij als bezoekers willen ervaren tijdens een bezoek aan de Efteling. Is nu alles volgens wens? “Nog niet helemaal. Soms moet je keuzes maken. Neem bijvoorbeeld het Spookslot, 1 van de oudste attracties van het park. Mijn handen jeuken om de structuur hier aan te pakken, maar wat doe je de bezoekers aan? En wat te denken van de kosten? De beleving kan hier nog sterker worden neer gezet, het kan nog luguberder met een doodsbeenderenboom bijvoorbeeld! Maar soms moet je het voor lief nemen zoals het is. En daar genieten de bezoekers al volop van!”

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.