“Een driejaarlijkse cyclus is voor een boom veel beter”

31-03-2022
Bomenbeheer, GRIB, Strategisch Bomenbeheer
Geschreven door Chantal de Hoog

De gemeente Peel en Maas werkt nu 3 jaar met Strategisch Boombeheer. Groenbeheerder Pim Hillen is er blij mee. “Het bevalt erg goed”, vertelt hij. “Het geeft een duidelijke structuur, waarin je alles rond het proces van bomenbeheer vastlegt en afspreekt. Dat is prettig, ook in het kader van je zorgplicht als gemeente: je moet het onderhoud goed uitvoeren, maar dat in geval van schade ook kunnen aantonen. Daar biedt Strategisch Bomenbeheer alle mogelijkheden toe.”

Soepele implementatie

“De implementatie is soepel gegaan,” vertelt Pim, “ook binnen de organisatie. Ook daarin biedt Bomenwacht een stukje opleiding en begeleiding. Ongeveer een derde van de gemeentelijke bomen wordt gesnoeid door onze eigen buitendienst en die deden dat jaren op hun eigen manier. Zij hebben een cursus ‘Snoeien volgens het Handboek Bomen’ gehad. Dat was misschien even schakelen, maar uiteindelijk vond iedereen het juist prettig om een uniforme manier van snoeien te hanteren.”

Ondersteuning inbegrepen

Ook de digitale omgeving van GRIB bevalt goed. “GRIB heeft heel veel mogelijkheden en is gemakkelijk in het gebruik. Je kunt er alles mee. Al kun je als klant niet alles zelf, voor het klaarzetten van opdrachten en het verwerken van gegevens bijvoorbeeld blijft hulp van Bomenwacht nodig. Maar die ondersteuning is bij het pakket inbegrepen en de samenwerking verloopt heel prettig. Ook daar hebben we een goede modus in gevonden. Het gaat steeds vlotter. De mensen van Bomenwacht denken daar goed in mee. Waar we even aan moesten wennen is de synchronisatie van GRIB met onze eigen beheeromgeving, waarin we alle algemene boomgegevens bijhouden. Dat kost steeds even tijd. Maar ook daar raken we steeds meer bedreven in: het gaat steeds sneller en soepeler.”

Driejaarlijkse cyclus

De gemeente Peel en Maas werkt nu 3 jaar met Strategisch Bomenbeheer. Strategisch Bomenbeheer gaat uit van een cyclus van 3 jaar: ieder jaar is een derde deel van het bomenbestand aan de beurt. “Voorheen hadden we een cyclus van ongeveer 5 à 6 jaar. Dan duurt het lang voor je zo’n boom opnieuw ziet. Een driejaarlijkse cyclus is voor de boom veel beter. De helft van ons bomenbestand bestaat uit eiken en met de droge zomers van de afgelopen jaren zie je dat die veel dood hout vormen.”

Achterstand inlopen

“Toen we met Strategisch Bomenbeheer begonnen hadden onze bomen een flinke onderhoudsachterstand. We hebben deze eerste cyclus dan ook flink moeten snoeien. Het voelt goed om dat in te halen en de bomen op beeld te brengen.”

 Eerste cyclus rond

Na dit jaar is de cyclus rond, en is het eerste deel weer aan de beurt.  “Ik reken erop dat we gaan zien dat de snoeibehoefte afneemt, zoals ook de prognose was”, zegt Pim. “Geld is zeker niet ons primaire doel, als gemeente gaat het ons erom de bomen op een meer structurele manier te onderhouden. Maar het is natuurlijk mooi meegenomen als het tegelijk ook efficiënter en goedkoper kan!”

 

Meer informatie over Strategisch Bomenbeheer vindt u hier.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.