Behoorlijke bomen op een overwoekerd tennispark

17-03-2020
Bomenbeheer, Opdrachtgevers, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

“Zelfs de lichtmasten stonden er nog!” Martin Nugteren, directievoerder Vastgoed bij gemeente Rotterdam, laat op zijn telefoon een filmpje zien. Hij en een collega ontdekken een overwoekerd tennispark. Te zien is hoe de mannen via een stuk oranje gravel, langs grote struiken én behoorlijke bomen uiteindelijk door het hekwerk heen lopen. Het is één van de externe terreinen die de gemeente beheert én waarvan de toestand onbekend is. Maar niet alleen de toestand, ook de aanwezige bomen zijn een verrassing. Tijd om hier verandering in te brengen!

“We zijn hier als gemeente echt niet uniek in. Veel grote gemeenten weten niet hoe hun externe terreinen eraan toe zijn, laat staan dat ze de bomen op deze terreinen in beeld hebben”, vertelt Ad Berger, projectleider belast met de portefeuille Vastgoed/Boomverzorging en Boswachterij bij gemeente Rotterdam. Maar gemeente Rotterdam wil het tij keren en de terreinen en bomen in beeld brengen. Bomenwacht Nederland waagt zich aan deze moeilijk van te voren in te schatten uitdaging. “We gaan er nu vanuit dat we ongeveer 24.000 bomen moeten inspecteren. We lopen zo’n 2.400 terreinen langs. Op basis van een pilot gaan we uit van gemiddeld 10 bomen per locatie”, legt Tony Hoekstra uit, Projectleider van Bomenwacht Nederland. “Neem nou dit terrein”, Ad wijst naar buiten, “het is bekend dat er een school stond én dat deze gesloopt gaat worden, maar over de bomen die op het terrein staan, daar weten we niets van. En zoals jij ook kan zien, dat zijn er best veel.”

Bomenwacht Nederland, gemeente Rotterdam, inventarisatie, adamshofstraat, plataan
Martin Nugteren (directievoerder Vastgoed bij gemeente Rotterdam), Tony Hoekstra (Projectleider Bomenwacht Nederland) en Ad Berger (projectleider belast met de portefeuille Vastgoed/Boomverzorging en Boswachterij bij gemeente Rotterdam)

Kwam de gemeente dan nooit op deze terreinen? “Jazeker wel, maar eigenlijk alleen als huurders zelf aangaven last te hebben van een boom. Omdat ‘ie toch wel wat groot aan het worden was bijvoorbeeld. We zijn echt gigantische exemplaren tegengekomen!”, vertelt Martin. Tja, en zo’n gigant is onder andere de aanleiding geweest van deze opdracht, het in beeld brengen van de externe terreinen en de aanwezige bomen. Een grote plataan op een schoolplein aan de Adamshofstraat is begin 2018 na een negatief verplantbaarheidsonderzoek gekapt, de boom stond niet geregistreerd. Hoe kon dit gebeuren? Ook de wethouder was benieuwd. “Het was zeker geen leuke aanleiding, maar dankzij deze kap kregen wij eindelijk het mandaat om de terreinen in beeld te brengen. Want de wens lag er al een tijd, alleen het budget en de noodzaak ontbraken”, legt Ad uit.

Grootste uitdaging

Binnenkort start de inventarisatie. “De grootste uitdaging van dit project is niet de inventarisatie zelf. Natuurlijk zijn we benieuwd naar de resultaten. Maar de uitdaging zit hem in het traject erna. Het handelen op basis van de resultaten. Bomen die als risicoboom zijn aangemerkt rooien bijvoorbeeld. En op lange termijn natuurlijk het beheer en onderhoud van de terreinen. Ook hier moet een beheercyclus opgestart gaan worden. Hoe gaan we dit organiseren? Dat vind ik een veel grotere uitdaging dan de inventarisatie an sich”, vertelt Ad.

Natuurlijk volgen we dit project op de voet. Ook wij zijn benieuwd wat onze collega’s gaan tegenkomen. “Alle lijken komen uit de kast hoor, wees daar maar niet bang voor”, besluit Ad.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.