Hoe is het met de beukengroep in Park Zypendaal?

07-12-2021
Groeiplaatsverbetering, Onderzoeksmethoden
Geschreven door Melissa Weurman

In 2015 adopteerde Bomenwacht de 5 rode beuken in Park Zypendaal, in Arnhem. Drie jaar lang heeft Bomenwacht deze mooie oude boomgroep ‘vertroeteld’, met als doel ze nog heel lang gezond te kunnen laten staan. Met uitgebreid jaarlijks onderzoek én gerichte maatregelen, vooral om de verdichte bodem te verbeteren. Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Wat hebben we ervan geleerd, en hoe staan de beuken er nu bij?

Waarom deze beuken?

“Het begon allemaal met een excursie van de Groenstudieclub in Arnhem”, vertelt collega Tom Corton. “Samen met Jeroen Glissenaar, beheerder vanuit de gemeente Arnhem, vertelde we samen in Park Zypendaal over het beheer van oude, monumentale bomen. Deze rode beuken stonden er niet al te best bij. Het zijn prachtige bomen waar veel mensen van genieten, en daarover ontstond discussie. Want dat genieten betekent ook dat mensen heel intensief gebruik maken van de ruimte onder en tussen die bomen, maar is dat wel goed voor ze? Hoe kun je deze bomen goed beheren én tegelijk mensen hun optimale beleving gunnen?” Die vraag was voor Bomenwacht de aanleiding om deze bomengroep te adopteren en drie jaar lang, van 2015 tot en met 2018, extra te investeren in onderzoek en beheer.

Beukengroep, Zijpendaal, Arnhem

Wat is er gebeurd?

Een mooie samenwerking, vindt Jeroen Glissenaar. “Uit het onderzoek van Bomenwacht bleek dat de grond onder de bomen enorm verdicht was. Een paar centimeter diep had zich een soort betonlaagje gevormd, waardoor geen water in de bodem kon dringen. Je zag de boomkronen transparanter worden. Bomenwacht adviseerde om de bomen heen los te maken en een laag bosgrond met myccorhiza’s – nuttige bodemschimmels – toe te voegen. Van beukenbos uit de buurt, om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Ook is er een houten hekje geplaatst, zodat het blad niet snel wegwaait en mensen niet meer zo makkelijk onder de bomen kunnen lopen of zitten. Daarmee voorkom je opnieuw verdichting.  En Bomenwacht heeft er natuurlijk een mooi informatiebord bij gezet!”

Zichtbaar resultaat

Het resultaat is zichtbaar. “De bomen staan er significant beter bij”, zegt Jeroen. “Ze staan weer dichter in het blad, ook in de droge zomers van de afgelopen jaren hebben ze het goed gered.” “Maar op een levensduur van 150 jaar maakt 3 jaar adoptie natuurlijk niet meteen een wonderbaarlijk groot  verschil”, relativeert Tom. “We hebben vooral  een boodschap willen brengen. Veel oude bomen hebben last van verdichting van de grond, waardoor er minder zuurstof bij de wortels kan komen. Niet zo raar, want juist die oude, bijzondere pareltjes vind je vaak in stadsparken die heel intensief gebruikt worden, met festivals of drukbezochte activiteiten. Heel veel mensen genieten van dat park, maar realiseren zich niet dat dit niet altijd goed is voor de bomen.”

‘Niemand wil bewust een boom kapot maken’

“Ik zie dat besef in de praktijk ook echt landen”, zegt Jeroen. “Ik krijg regelmatig vragen over de beuken. Eén van de 5 is bijvoorbeeld veel kleiner dan de anderen; die is net zo oud, maar had de omstandigheden minder mee. Daarmee kan ik goed uitleggen dat het belangrijk is om de groeiplaats te verbeteren. Ook het informatiebord helpt natuurlijk. Ik merk in de praktijk dat mensen het helemaal niet vervelend vinden dat dingen niet mogen, als maar duidelijk is wat het doel is. Niemand wil bewust een boom kapot maken!”

Kinderlijk enthousiasme

Jeroen kijkt met plezier op de samenwerking terug. “We krijgen regelmatig aanbiedingen voor sponsoring door bedrijven”, zegt hij. “Vaak met een commercieel belang – op zich logisch – maar bij Bomenwacht kwam het echt vanuit liefde voor de boom. We staken elkaar aan in kinderlijk enthousiasme! Zoals anderen samen een oude Ferrari opknappen, zo konden wij echt samen genieten van het ‘opknappen’ van een oude boom! Heel mooi als een beheerder en een bedrijf zo samenwerken.” En de beuken? Die kunnen hopelijk weer jaren mee!

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.