“Geo-informatica is echt booming”

06-08-2018
Databeheer, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Wat is de overeenkomst tussen landelijke ontwikkelingen en Bomenwacht Nederland? Een groeiende geosector. In amper een jaar tijd is het team GIS en Data van Bomenwacht Nederland uitgegroeid naar 4 specialisten. Zij houden zich dag in dag uit bezig met de verbinding tussen GIS, data en bomen.

Douwe Vermeer is 1 van onze GIS en Data Specialisten. Hij is niet verbaasd over deze groei: “Met GIS en Data heb je allerlei mogelijkheden. Geo-informatica is echt booming, zeker in Nederland!” Waarom in Nederland? Omdat ons land een derde plek heeft weten te bemachtigen in de lijst van prestaties van de geosector. Ons kleine landje sluit aan achter de giganten Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De prestaties van de geosector waren voor het eerst uitgebreid onderzocht door Geospatial Media & Communications. Uit alle 50 onderzochte landen springt Nederland eruit als het gaat om het gebruik van GIS-toepassingen en data. We gebruiken geo-informatica om betere beslissingen te maken en complexe analyses uit te voeren.

Gegevens verwerken

Met de jaren is het verwerken van gegevens erg veranderd. We focussen ons even op ons vakgebied. Een bomenbeheerder liep voorheen buiten met een A0-tekening waarop de boompunten waren ingetekend. In het veld kwam hij erachter dat boompunten niet klopten of er zelfs niet meer waren. Op die A0 bracht hij wijzigingen aan. Binnen droeg hij zijn werk over aan een beleidsmedewerker. Zijn tekening belandde letterlijk op de stapel. Maar wat als de vraag werd gesteld: “Hoeveel bomen staan er eigenlijk in wijk X?”. De tekeningen erbij pakken en binnen de wijkgrenzen tellen maar! Dit kan toch veel makkelijker en efficiënter? Jazeker! Met GIS is het mogelijk om data te visualiseren en te combineren. “Dankzij het coördinatenstelsel Rijksdriehoekstelsel dat we in Nederland gebruiken, kunnen gegevens met elkaar ‘praten’. Zo kunnen we bijvoorbeeld een kaart waarop de kabels en leidingen staan, laten combineren met een kaart met boompunten. Deze gegevens kunnen we samenvoegen tot 1 kaart. Eigenlijk is bijna alles mogelijk met GIS en Data. De valkuil is dat we teveel willen laten zien. Hier geldt echt less is more”, vertelt Douwe.

Van omzetten naar analyseren

Douwe en zijn 3 GIS en Data collega’s verwerken bij Bomenwacht Nederland elke dag de meest uiteenlopende aanvragen. Nu in Nederland bijna alles is gedigitaliseerd, veranderen de vragen op het gebied van GIS en Data: van het omzetten van gegevens naar het analyseren van gegevens. Douwe geeft een voorbeeld: “Voor Waterschap Hollandse Delta maakten we enkel aan de hand van data inzichtelijk wat de aannemer moet snoeien. Hierbij kun je denken aan de boomhoogte maar ook het type snoei. Dat is heel efficiënt want zo hoeft er niemand langs te gaan om de bomen op te meten.” En zo draagt GIS en Data bij aan een gezonde, groene en duurzame omgeving.

Meer informatie

Heeft u zelf ook een GIS en Data vraagstuk? Douwe en zijn collega’s helpen u graag verder! Neem contact op met Bomenwacht Nederland.
Bent u benieuwd naar het gehele onderzoeksrapport naar de prestaties van de geosector? Bezoek dan de website van Geospatial Media & Commnications.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.