Veilig slapen op Lowlands

16-08-2018
Nieuws, Opdrachtgevers
Geschreven door Sabine Roelofs

Zijn de laatste optredens in de Bravo of Sexyland afgelopen? Dan strompelen veel Lowlanders moe maar voldaan het komende weekend naar 1 van de 7 campings. Struikelend over tentjes weten ze hun eigen tentje tussen al die duizenden andere eindelijk te vinden. Het enige waar zij op dat moment aan denken? De benen gestrekt en slapen! En dat is maar goed ook!

Onze collega Ferry Zwambag, Adviseur Bomen, controleerde de populieren langs de parkeerplaatsen, de ingang naar het festivalterrein en op camping 5. Just for sure. Want je moet er toch niet aan denken dat er een tak uitbreekt! “Veiligheid boven alles, heel erg belangrijk”, vertelt Henk Visser. Visser is onder meer verantwoordelijk voor het evenemententerrein van Walibi Holland. Het festival strijkt al voor de 26ste keer neer in Biddinghuizen.

Populieren, de oplossing?

Dat Zwambag bij deze boomveiligheidscontrole en onderhoudsinventarisatie alleen maar populieren tegenkwam, is geen toeval. Bij de ontginning van de Flevopolder kreeg Nederland er in 1 keer een groot stuk grondgebied bij. Een grote vlakte, zonder bomen. Saai?! Populieren en andere pionieren werden gezien als de oplossing. Deze snelgroeiende bomen gaven de provincie snel een groene uitstraling. Maar echt oud wordt de boomsoort niet. Na zo’n 50 jaar houdt de boom het voor gezien, begint hij gebreken te vertonen. En dat is precies waar Walibi Holland nu mee te maken heeft.

Lowlands, 2018, populieren, Walibi, BVO
Henk Visser, Walibi Holland, voor de in opbouw zijnde Alpha-tent van Lowlands. 

Levend wezen

Op het noordelijke gedeelte van het evenemententerrein staan nog maar weinig populieren. Die zijn met de jaren al vervangen door duurzamere soorten. “Populieren groeien omhoog, verticaal. Ze groeien ontzettend snel. En daardoor zijn het ook geen stevige bomen. Zonder enige waarschuwing kan een tak zo uitbreken”, vertelt Zwambag. Het zuidelijke gedeelte is later aangeplant, voor de 18e Wereldjamboree die in 1995 op het evenemententerrein werd gehouden. Bijna 30.000 deelnemers uit 196 landen bezochten het scoutingevenement dat 10 dagen duurde. En een scoutingevenement zonder groene omgeving, dat kon natuurlijk niet. Dus werd het zuidelijke terrein in rap tempo ingericht en aangeplant, met populieren. Het zullen populieren niet zijn als ze als wortels uit de grond schoten. Met gemak halen ze nu de 20 meter.

“Hartstikke mooi maar ook een risico. Een boom is een levend wezen, je weet dus nooit hoe hij zich gaat gedragen. Maar ik hoop het met deze controle voor te zijn. Zo had ik zelf ook al een boom gezien die ik niet vertrouwde, die boom werd door Ferry ook gekenmerkt als risicovol. Voor het festival wordt de boom geveld”, vertelt Visser.

Zo hoeven de Lowlanders zich geen zorgen te maken als ze hun tentje in stappen om te…slapen.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.