Het Groene Stad Arboretum is bijna compleet

06-03-2020
Opdrachtgevers, Over Bomenwacht
Geschreven door Sabine Roelofs

Nog 600 bomen te gaan en dan is Het Groene Stad Arboretum compleet. Het mooiste zou zijn als deze bomen ook dit jaar nog worden geplant, zodat de bomen de komende 2 jaar kunnen wennen aan hun nieuwe groeiplaats. Met als doel mooie florerende bomen tijdens Floriade 2022 Growing Green City. Een behoorlijke uitdaging. Niet voor Christiaan Pfeiffer en Jaap Smit van gemeente Almere. “Het is niet nóg 600 bomen, nee voor ons zijn het nog máár 600 bomen”, zegt Jaap enthousiast. En gelijk hebben ze, 3 jaar geleden begonnen de heren met een lijst van 2.200 bomen!

Het groene hart van de wereldtuinbouwtentoonstelling is straks Het Groene Stad Arboretum. Ruim 2.200 bomen van 1.500 verschillende soorten, alfabetisch gerangschikt over 192 kavels. Een levende catalogus, een walhalla voor boomliefhebbers. En wat het nog bijzonderder maakt, alle bomen zijn geschonken door de Nederlandse kwekers. Daar zijn Christiaan en Jaap aardig druk mee (geweest). Het ging niet altijd even makkelijk, maar het plezier en de trotsheid spat er bij hen vanaf. 3 jaar geleden werd de droom-sortimentslijst opgesteld. Beginnend met de A maar ook langs de X en Y, om vervolgens uit te komen bij de Z. Elke letter wordt in 2022 vertegenwoordigd door de meest bijzondere bomen. “Bomen die je niet of nauwelijks tegenkomt in de openbare ruimte maar die er heel bijzonder uitzien, ruiken of voelen. Wij laten hier zien dat het wel mogelijk is. Daarmee hopen we de diversiteit weer terug te brengen in het straatbeeld”, vertelt Jaap. “We komen veel bijzondere bomen tegen. Weet je nog Jaap, de zeepschorsboom!”, vult Christiaan aan. “Coniferen zie je niet veel in de openbare ruimte, maar het zijn prachtige bomen. Dat gaan de bezoekers, en straks bewoners, hier zeker beleven. We laten hier niet alleen de standaard zien”, vertelt Jaap.

Floriade, Bomenwacht Nederland, Groene Stad Arboretum, Almere

Omgekeerde wereld

Na de Floriade maken de paviljoens van de wereldtuinbouwtentoonstelling gedeeltelijk plaats voor een nieuwe stadswijk. De bomen blijven. Straatnaamborden zijn straks in deze wijk misschien wel overbodig, de bomen vormen de herkenningspunten. “Ook hier is het de omgekeerde wereld. Moeten bomen vaak wijken voor nieuwbouw, straks moeten de bouwplannen aangepast worden op de bomen. De bomen blijven, de huizen moeten ingepast gaan worden”, legt Christiaan uit, als hoofdontwerper Landschap. En deze omgekeerde aanpak is ook toegepast bij de al aanwezige bomen. “Die boom daar”, Jaap wijst een populier aan, “die was met jullie boomveiligheidsinventarisatie afgekeurd, hij moest gekapt worden. We kwamen erachter dat er veel spechten in zaten, dus hebben we hem laten staan. Natuurlijk hebben we de boom wel veilig gemaakt, dat staat buiten kijf.” Overal op het terrein staan bomen die anders nooit in de openbare ruimte zouden staan. Bomen met meerdere toppen en scheefstaande bomen. “Het zijn vooral mooie bomen! Want die scheefstaande boom kan weer een basis van een kunstwerk worden. Het terrein is nog in ontwikkeling, er kan van alles gebeuren”, vertelt Christiaan.

Toekomst

Behalve het ongebruikelijke karakter, is het terrein straks ook de proeftuin van de toekomst. Kastanjes die niet of nauwelijks worden aangetast door de kastanjebloedingsziekte, beuken, Fagus orientalis, die zonnebrand verdragen. “Wat te denken van de eikenprocessierups. We bestrijden de rups wel, maar op een andere manier dan gebruikelijk. De essentie is dat we ontwerpen samen met de natuur en uitgaan van de geest van de plek. Dit betekent dat we uitgaan van de kwaliteiten in het veld en die vertalen naar de tekentafel. Bij twijfel kijken we altijd eerst naar de betreffende plek en dan pas naar de tekentafel. Dit doen we om oplossingen natuurlijk vorm te geven en in samenhang met wat er is. Uiteraard staat veiligheid bovenaan, maar binnen die marge is er nog zo veel mogelijk”, besluit Christiaan.

Bomen in blad

In de zomer nemen we weer een kijkje bij Floriade 2022 Growing Green City! Bent u net zo benieuwd als wij naar hoe het terrein en de bomen er dan uitzien? Hoeveel bomen er dan nog gezocht worden? Houd onze website in de gaten!

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.