Planning en advies bij vormbomen

11-08-2021
Bomenbeheer, Ziekten en aantastingen
Geschreven door Eric Aalders

Als kennispartner in bomen is het onze taak om efficiënt en planmatig om te gaan met de bomen in de openbare ruimte. Deze bomen verschillen in soort en maat, maar ook in vorm. Zo hebben veel van onze opdrachtgevers ‘vormbomen’ in hun beheer.

De knotwilg is hiervan een goed voorbeeld. De knotwilg dient eens in de 3-5 jaar te worden teruggezet. Afhankelijk van de locatie van de boom bepaalt de opdrachtgever hoe vaak hij dit wil laten doen, maar het terugzetten gebeurt vaak in een vaste cyclus. Om dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, kunnen wij geautomatiseerd inzichtelijk maken wanneer de boom als laatst is gesnoeid en hoe vaak hij teruggezet moet worden. Dit scheelt (uit)werktijd voor de boombeheerder.

Naast het efficiënt omgaan met de planning, brengen we ook advies uit als het gaat over de consequenties van bepaalde snoeiwerkzaamheden bij deze vormbomen. Het terugzetten gaat namelijk niet altijd goed en dit heeft gevolgen voor de gezondheid van de boom. De Essensoort ‘Fraxinus ornus Meczek’ is bijvoorbeeld gevoelig voor essentaksterfte. Deze schimmel tast de jonge groeischeuten van de boom aan en laat ze afsterven. Wanneer je deze boom dan ook regelmatig terugzet en daarmee enkel nieuwe groeischeuten creëert, is er een verhoogd risico dat de boom het niet lang vol zal houden. De boom vrijuit laten groeien is in dat geval beter.

Wil je meer weten over het beheer van vormbomen? Neem contact met ons op.  Wij staan graag voor je klaar!

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.