Maasdriel gaat een groene toekomst tegemoet

24-02-2020
Omgevingswet, Opdrachtgevers, Over Bomenwacht
Geschreven door Josien Hissink

De kurk kan van de fles want gemeente Maasdriel heeft al een deel van haar Omgevingsvisie en Omgevingsplan klaar. Het team Realisatie en Beheer stond aan de lat voor een nieuw Groen- & Bomenbeleidsplan. Maar was het gezien de Omgevingswet die in 2021 wordt ingevoerd nou wel handig om nog sectorale beleidsplannen te maken? Nee, luidde het antwoord van Bomenwacht Nederland. We pakten samen de handschoen op om op een interactieve en integrale manier te werken aan nieuw beleid voor bomen en groen dat klaar is voor de Omgevingswet. Wat er in het nieuwe beleid staat, leest u hieronder.

Wat is nieuw?

“We hadden een groen- en bomenbeleidsplan uit 2011. Hoewel de visie en de diverse uitgangspunten voor een groot deel nog geldig waren, hadden we behoefte aan concreetheid: waar willen we met ons groen en onze bomen naartoe? We hebben gekozen om een integrale deelvisie op Groen en Bomen te formuleren vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Hierin worden de opgaven uit het bestuursakkoord 2018-2022 doorvertaald naar een visie voor groen en bomen. Dan gaat het bijvoorbeeld over duurzaamheid, energietransitie, werkgelegenheid en woningbouw, maar ook over organisatorische zaken zoals deregulering en overheidsparticipatie”, vertelt Cok van Zanten, medewerker Beleid- & Werkvoorbereiding Cultuurtechniek bij de gemeente Maasdriel.

En hoe zien we dat terug in de visie? “Onze visie is ‘Bomen en groen vormen een groenstructuur van betekenis in Maasdriel’. In het licht van alle opgaven zien wij ook daadwerkelijk een rol weggelegd voor groen en bomen”, aldus wethouder Erik van Hoften. “We willen de openbare ruimte klimaatbestendig inrichten. Denk daarbij aan koelte tijdens extreem warm weer, opvang van regenwater tijdens hevige buien, maar ook aan een zorgvuldige soortkeuze om biodiversiteit en ecologie te bevorderen. In de visie komen 4 thema’s aan bod: een goede groenstructuur, een sterke lokale identiteit, duurzaamheid en duidelijke kaders en normen.” Over de gehele politieke bandbreedte wordt de bijdrage van groen en bomen aan een klimaatbestendige inrichting en andere maatschappelijke opgaven erkend. “Wat ik vooral proef is dat er letterlijk en figuurlijk meer ruimte gevraagd wordt voor groen,” vervolgt de wethouder. “De minimale boomnorm en groennorm die we willen vastleggen, is één van de belangrijkste instrumenten van het nieuw te voeren beleid. Qua groen willen we in de bebouwde kom streven naar 30 vierkante meter gemeentelijk groen per inwoner. Momenteel hebben we in onze gemeente 0,4 boom per inwoner binnen de bebouwde kom en 1,4 bomen per inwoner in het buitengebied en dat willen we minimaal vasthouden, ook als het inwoneraantal gestaag blijft groeien. Maar de gemeenteraad van Maasdriel is ambitieus. Zij wil de mogelijkheden laten uitzoeken van nóg hogere normen, tot 1 boom per inwoner in de bebouwde kom”.

Maasdriel, Visie, Omgevingswet, Omgevingsvisie, Bomenwacht Nederland
Gemeente Maasdriel wil onder de Omgevingswet diverse doelstellingen behalen zoals vastgelegd in de deelvisie Groen en Bomen. Op de visiekaart hebben inwoners voorbeelden aangewezen van plekken die aandacht behoeven.

Omgevingsplan

Met de Deelvisie Groen en Bomen is het team Realisatie en Beheer klaar voor de Omgevingswet. Het beleid is integraal opgesteld en speelt in op actuele maatschappelijke opgaven zoals biodiversiteit en klimaatadaptatie. In het casco-omgevingsplan dat door de VNG is opgesteld zijn de regels en richtlijnen van de bestaande verordening overgenomen. Hierin zijn rechten en plichten vastgelegd, zoals de vergunningsplicht voor het kappen van een boom en de zorgplicht voor alle boomeigenaren. Dit document kan worden aangevuld met de overige regels die gelden voor de fysieke leefomgeving, of worden overgenomen in een variant hierop die de gemeente nog zal ontwikkelen.

Maasdriel gaat een groene toekomst tegemoet, dat is een ding dat zeker is! Ons volgende bericht over de Maasdriels Deelvisie Groen en Bomen gaat over het proces dat is doorlopen.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.