5 tips voor een inspirerende webinar

01-10-2020
Nieuws
Geschreven door Susanne Driessen

Je zou maar een workshop op locatie hebben gepland in het voorjaar van 2020… Dat was dus het geval en dat betekende dat we ons moesten aanpassen. We kozen ervoor om de workshop in de vorm van een webinar te gieten. Een nieuwe werkvorm voor ons en voor veel van de deelnemers, maar wat is de webinar een mooi instrument in deze tijd!

Aan de slag met bomen onder de Omgevingswet

De webinar stond in het teken van bomen onder de Omgevingswet. In 4 interactieve online sessies van elk een uur gingen we uitgebreid in op de samenhang tussen omgevingsvisie, omgevingsplan en omgevingsprogramma. Het resultaat na 4 sessies was een concreet actieplan met onderwerpen die een plek moeten krijgen in één van die instrumenten. Een fijn en relevant opstapje om vervolgens zelf mee aan de slag te gaan binnen de eigen gemeente.

Webinar – even schakelen

Natuurlijk was het wel even schakelen voor organisatoren Josien Durieux en Susanne Driessen. Van een 8-urige workshop met elkaar op locatie naar 4 online sessies op afstand vraagt wel wat aanpassing. Gelukkig bleken alle deelnemers door de coronacrisis al de nodige ervaring te hebben opgedaan met videobellen, zodat écht ongemakkelijke momenten niet zijn voorgekomen. Ook positief: alle deelnemers waren enthousiast en meer dan bereid om van elkaar te leren.

Onderlinge uitwisseling

Het is gaaf om te zien dat de deelnemers aan het einde van de vierde sessie ‘naar huis gaan’ met een eigen lijst van onderwerpen die zij onder de Omgevingswet voor bomen willen vastleggen. En dat niet alleen, ook het hoe, waar en waarom staan op papier. Wat echter de kers op de taart bleek te zijn: de ruimte voor het onderling uitwisselen van ervaringen en ideeën. De meeste deelnemers gaven aan daar veel aan te hebben gehad. Een tip dus voor ieder die zelf een webinar wil organiseren.

Do’s en don’ts

En over tips gesproken: we vroegen Josien en Susanne naar hun ervaringen. Wat moet je wél en wat juist níet doen bij het organiseren van een webinar? Een top 5.

1.     Een goede voorbereiding is het halve werk. Een week voor de eerste sessie hadden we met elke deelnemer een intakegesprek. We maakten kennis, testten de technologie en spraken de verwachtingen door. Het vooraf testen van de technologie is echt nuttig, zo verlies je bij de sessies niet onnodig tijd als er iets niet werkt.

2.     Houd ruimte voor (onderlinge) uitwisseling. Natuurlijk delen we kennis in een webinar, we willen immers toegevoegde waarde bieden. Maar de (onderlinge) uitwisseling van kennis en ervaring is minstens even waardevol. Laat daar dus voldoende ruimte voor.

3.     Maak het concreet. Een webinar wordt nog interessanter als je aan het eind van de rit iets concreets in handen hebt waarmee je aan de slag kunt. En dat dit ook op jouw specifieke situatie is afgestemd. Dan deel je niet alleen kennis, maar ook concrete handvatten om er direct mee verder te gaan.

4.     Houd het leuk! Want een beetje pret is nooit weg tenslotte. In onze webinar zat bijvoorbeeld een spelletje: bomenbingo.

5.     Stuur vooraf al info. De deelnemers ontvingen vooraf een informatiepakket. Hierdoor hadden ze gelijk bij de start al iets tastbaars in handen en konden ze meteen gericht aan de slag.

Ook interesse in onze webinar?

Mocht uw gemeente in 2021 aan de slag gaan met de voorbereidingen voor de Omgevingswet, sluit dan vooral aan bij de derde editie van onze webinar in november. Meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden vindt u hier.

Wilt u zelf een webinar organiseren en bent u op zoek naar nog wat tips? Neem dan gerust contact op met Susanne of Josien. Zij delen hun ervaringen graag met u.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.