Bomengroeiproef

03-10-2019
Kennis en opleiding
Geschreven door Josien Hissink

Om bomen in een stedelijke omgeving goed te laten groeien, wordt vaak bomengranulaat toegepast. Deze mix bevat voeding voor de boom en stenige delen die bodemverdichting voorkomen. In welk granulaat groeien bomen het beste?

Meestal zijn er geen problemen, maar soms groeien bomen slecht of veroorzaken ze bestratingsopdruk. Waaraan ligt dat? Aan de samenstelling van het groeimedium, de manier waarop het is toegepast of de omstandigheden waarop het is opgeslagen of aangebracht? Het antwoord is niet pasklaar waardoor het lastig te bepalen is welk groeimedium in welke omstandigheden gekozen moet worden.

De Intergemeentelijke Studiegroep Bomen voert daarom een grootschalige proef uit. In het Westelijk Havengebied van Amsterdam zijn 180 iepen geplant in 15 verschillende groeimedia, met name granulaten, van 8 verschillende leveranciers. De ontwikkeling zal de komende 5 jaar intensief worden gevolgd. Hier zijn veel partijen bij betrokken, Bomenwacht Nederland verzorgt de projectleiding.

Ga je mee op excursie?

Wil je de proefopstelling bekijken en meer horen over de opzet van het onderzoek? Wil je de resultaten op de voet volgen? Dat kan! Op 31 oktober wordt er een excursie georganiseerd op de proeflocatie. Hier wordt uitleg gegeven over de proefopstelling, de metingen die worden gedaan en de inzichten die hiermee worden verkregen. De excursie duurt van 10:00-14:00 en meer informatie volgt na inschrijving.

Aanmelden kan via deze link. Het is mogelijk om meerdere personen tegelijk aan te melden.

Deel dit bericht via:
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat Bomenwacht Nederland doet? Schrijft u zich dan nu in voor de nieuwsbrief.